Zonnepanelen of zonnecollectoren (zonneboiler)

Zonnepanelen of zonnecollectoren (zonneboiler)
9 april 2019 Erik Baart
Zonnepanelen of zonneboiler met zonnecollectoren

Twijfelt u tussen de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler met zonnecollectoren?
Graag geef ik in deze blog de belangrijkste verschillen weer. Na het lezen kent u de voordelen van elektriciteit besparen met zonnepanelen en gasbesparing met een zonneboilersysteem. Zo kunt u een bewuste keuze maken.

 

Verschil tussen zonnepanelen of zonnecollectoren

Allereerst is het goed om nog even kort de belangrijkste verschillen tussen de twee groene stroomopwekkers aan te geven. Hoewel beide systemen gratis zonne-energie inwinnen, zijn zonnepanelen bedoeld voor het opwekken van elektriciteit in uw huis en is een zonneboilersysteem met zonnecollectoren alleen bedoeld voor het opwarmen van water, zoals leiding- en CV-water.

Werking van zonnepanelen

Bij zonnepanelen gaat er een elektrisch stroompje lopen door elektrische spanning die wordt opgewekt door zonnecellen die uit laagjes silicium bestaan.
Een omvormer zet de laagvoltage stroom (12 of 24 volt) om in 230 volt wisselstroom. Het stroom dat uit uw stopcontact komt.

Werking van een zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt leidingwater door zonnecollectoren (speciale vacuüm thermobuizen) op uw dak door de zon verwarmd. Dit water komt in een zonneboiler (opslagvat) naast uw CV-ketel terecht. Eerst wordt het water uit dit vat gebruikt voor warm water alvorens de CV-ketel aanslaat om water te verwarmen.
In plaats van een gas CV-ketel kan ook elektrisch worden naverwarmd, tenslotte willen we zo min mogelijk gasverbruik (CO2).

 

Zonnepanelen of zonnecollectoren: de verschillen in kosten

Afhankelijk van de grootte van een zonneboiler en de bijbehorende zonnecollectoren kost een het systeem tussen de € 2000 en € 4500,-. Hier is de subsidie tussen de € 300,- en € 1000,- al in meegenomen.
U bespaart ongeveer een bedrag tussen de € 80,- en € 250,- per jaar op uw gasrekening, wat wil zeggen dat u uw zonneboilersysteem in gemiddeld vijftien jaar terugverdient.

Een set van twaalf zonnepanelen inclusief omvormer en installatie kost ongeveer € 5000,-. Hier is de 21% BTW, die u als particulier kunt terugvragen, al vanaf.
Met de zonnepanelen bespaart u ruim € 550,- op uw elektriciteitsrekening per jaar waardoor u de panelen in een periode van zes à tien jaar terugverdient.

Hoewel een zonneboilersysteem met zonnecollectoren in de aanschaf wat goedkoper is dan zonnepanelen, duurt het dus wel langer voordat u een dergelijk systeem heeft terugverdiend.

 

Zonnepanelen of zonnecollectoren: verschillen voor het milieu

Als het milieu uw belangrijkste afweging is dan kunt u het beste voor een zonneboilersysteem gaan. De reden hiervoor is dat besparen op gas veel beter voor ons milieu is dan het besparen op stroom. Voor elke 1 m³ gas die u stookt, kunt u 5 kWh elektriciteit verbruiken om tot dezelfde CO2-uitstoot te komen.
Daarbij komt dat groene stroom, opgewekt door zon en windmolens, in te kopen is bij verschillende energieleveranciers. Gas is nooit groen!

Dus met het inkopen van groene stroom en een zonneboilersysteem bent u goed bezig voor onze aarde.

Voorbeeld van een zonnecollector op het dak en is onderdeel van een zonneboiler

Een zonnecollector op het dak. De zonnecollector vormt een onderdeel van de zonneboiler.

Persoonlijk advies van Baart-DOET

Het energie per m2 dakoppervlak kunt u maar één keer gebruiken. Een zonneboiler levert vier keer meer energieopbrengst en gasbesparing op dan een zonnepaneel. Daarom adviseer ik altijd eerst een zonneboiler te installeren en de ruimte die over is zoveel mogelijk te benutten voor hoogrendement zonnepanelen. Dit is beter voor het milieu en ook voor uw portemonnee.

Voor een zonnecollector heeft u maar weinig oppervlak nodig, circa 2 x 2 meter is vaak al voldoende. Ook binnen is een buffervat van 100 liter (wordt maximaal 85 graden verwarmd) ruim voldoende om een gezin van 5 personen van warm water te voorzien.

Bent u benieuwd wat voor uw huis en situatie de beste keus is als het gaat om de aanschaf van zonnepanelen of zonnecollectoren met zonneboiler? Neemt u dan gerust contact met mij op voor een oriënterend gesprek. Ik informeer u er graag over.

3 Reacties

  1. Vincent Rondwijk 2 jaar geleden

    Wij zijn ons ook aan het verdiepen in de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Ook horen we steeds vaker over zonnecollectoren en de voordelen hiervan. Wij gaan volgende week in gesprek met een specialist en zullen voor die tijd wat meer onderzoek doen naar de voor- en nadelen.

Pingbacks

  1. […] Als er in stap 1 minder energie weglekt, hoeft u ook minder energie zelf op te wekken. Eigenlijk heel logisch.Zelf energie opwekken wil zeggen dat u energie uit de natuur haalt. Dit is in de meeste gevallen zonne- ,of windenergie. Bij zonne-energie kunt u denken aan zonnepanelen of een zonneboiler. […]

  2. […] is bedoeld voor het opwarmen van water, zoals leiding- en CV-water. Lees er in mijn blog Zonnepanelen of zonnecollectoren (zonneboiler) alles […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*