Warmtescan

Bij elk energiebespaaradvies maak ik gebruik van de warmtescan, een prachtig staaltje techniek. Met een warmtescan kan ik nauwkeurig weergeven waar er in uw huis of bedrijfspand warmte weglekt. Met de infraroodcamera maakt ik foto’s van temperatuurverschillen die in kleur worden weergegeven. Aan de hand van een warmtebeeldfoto kan in één oogopslag worden gezien waar de plekken van energieverlies zich bevinden. De kleur (donker)blauw geeft aan waar de meeste kostbare energie verloren gaat (zie foto). Koudebruggen, luchtlekken, kieren en isolatieproblemen komen met een warmtescan dus letterlijk aan het licht!

Aan de hand van de warmtebeeldfoto kan er dus ook heel gericht geïsoleerd worden. Als bouwkundig expert, met dertig jaar ervaring, ken ik alle oplossingen op het gebied van isolatie. Isoleren is niet alleen nuttig tegen warmteverlies in de koude maanden van het jaar. Een goed gesoleerd huis of bedrijf laat ook minder warmte binnen op zomerse dagen. Hierdoor hoeft uw koelinstallatie minder te doen om een ruimte geheel te koelen. Graag adviseer ik u, zodat u er zonder hoge aircokosten toch koeltjes bijzit in het voorjaar en de zomer.

Oudere woningen

Baart-DOET energie- en bouwadvies regio Zwolle warmtescan warmtecamera infrarood thermobeeld thermoloog beeld energielek energiestroom zichtbaar maken energiebesparen energieverlies beperken bespaar milieu minder CO2 woning huis pand bestaand en nieuwbouw vastgoed

Slecht geïsoleerd gevels en daken zijn de belangrijkste oorzaak van energieverlies. Dit zie ik vaak bij oudere woningen en panden waar nog geen na-isolatie heeft plaatsgevonden. Bij woningen van voor 1985 komt het regelmatig voor dat gedeelten van het dak en de spouwmuur helemaal niet gesoleerd zijn. Aan de hand van een warmtebeeldfoto wordt duidelijk waar een gedetailleerd onderzoek plaats dient te vinden. Het aanpakken van de zwakke plekken met isolatie kan al veel rendement opleveren. Soms is het verstandig om het dak geheel of gedeeltelijk te vervangen. Hergebruik van karakteristieke dakpannen en bouwmaterialen heeft daarbij de voorkeur.

Als bouwkundig expert weet ik welke bouwkundige ingrepen het meest effectief zijn bij isoleren. Goede isolatie levert bij een correcte bouwwijze een gunstiger energiegebruik. Na isolatieaanpassingen kan er nogmaals een warmtescan worden gedaan. Het effect van voor en na wordt dan duidelijk zichtbaar.

Wanneer een warmtescan

Bij een bestaande woning of bedrijfspand maak ik pas een foto als alle ruimtes voldoende zijn verwarmd. Bij het tijdstip van een meting houd ik rekening met de invloed van zonnestraling. Bij een zonnige dag wordt er veel energie van de zon in het dak opgeslagen en in de woning afgegeven. Voor een goed beeld meet ik dan ook pas als alle zonne-energie volledig uit uw huis of bedrijf is verdwenen.

Met een warmtescan kan het volgende gelokaliseerd worden:

 • optrekkend vocht
 • koudebruggen
 • vloerverwarming
 • warmteontwikkelingen
 • condensatie
 • lekkage
 • tocht
 • beschadigde of ontbrekende isolatie
 • warmtelekken in constructies of leidingen
 • isolatielekken
 • diverse vochtproblemen
 • luchtlekken
 • stankoverlast lekkages

Wanneer meten?

Bij het maken van warmtebeelden moet met een aantal omstandigheden rekening worden gehouden. Hieronder staan de belangrijkste:

 • Een sterke stralingsbron, zoals de zon maar ook een koude hemel, vertekent het beeld. Door de zon wordt de schil van het gebouw warm. Een koude heldere hemel geeft reflectie van de koude in bijvoorbeeld ramen. Metingen worden daarom bij voorkeur in de avond, nacht, vroeg in de ochtend, liefst uitgevoerd bij een bewolkte hemel.
 • Er moet voldoende temperatuurverschil tussen het gebouw en de buitenlucht zijn om aan de buitenkant nog voldoende temperatuurverschillen te kunnen meten. In de praktijk kunnen we goed meten bij een buitentemperatuur van ca 8 graden of lager.
 • Er kunnen schijnbare temperatuurverschillen ontstaan door glimmende materialen zoals aluminium, zinken dakgoten, zinken regenpijpen, ed. Hiermee moet bij de opnames rekening gehouden worden.
 • Warmte kan worden gereflecteerd. Soms zie je in bijvoorbeeld de ramen de reflectie van de warmte van de opnemer, uiteraard proberen we dit te voorkomen.
 • Er kunnen verschillen in temperatuur optreden tijdens de diverse opnamen.
 • Er is kennis van warmteoverdracht en bouwkunde nodig.

Warmtescan en energielabel

De resultaten van een warmtescan maken geen onderdeel uit van het definitief maken van het energielabel van uw huis. De scan kan namelijk niet als bewijsstuk worden opgevoerd. Het is wel verstandig om een warmtescan uit te laten voeren om het energielabel beter (groener) te maken. Dit is goed voor de gebruikswaarde en wooncomfort van uw woning of bedrijfspand.

Door de verdere stijging van energieprijzen, vooral van gas, wordt het aanpakken van energieverlies steeds belangrijker. De warmtescan en de energiebesparende maatregelen worden daardoor steeds sneller terugverdiend.

Prijs warmtescan

Ik houd van een praktische aanpak zonder uitgebreide analyse.

BASIS: Voor een warmtescan per bezoek op locatie, waarbij we samen mondeling (zonder rapportage) de woning/ pand gaan bekijken, bestaande uit maximaal 20 fotosets (gewoon beeld en een infraroodbeeld) als basis Zwolle € 181.87 maximaal 1 rekenuur.
OPTIONEEL bij afname warmtescan basis:
Bij warmtescan waarbij de opname langer dan 1 uur duurt, extra per 30 rekenminuten € 48,40.
Daarnaast kan er extra fotosetjes worden afgenomen € 16,34 per stuk, zonder rapportage.
Een rapportage enkel warmtescan digitaal kan voor € 117,98 (pand tot 500m3).
Een Energieadvies bouwkundig op basis van warmtescan digitaal kan voor € 235,95 (pand tot 500m3).
Deze prijzen zijn inclusief BTW. Voor warmtescans locaties buiten Zwolle reken ik een meerprijs in verband met de reiskosten.

Benieuwd hoe ook u energie kunt besparen?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte en ontdek waar voor u de grootste kansen liggen om te besparen op uw energiekosten.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.