Waarom isoleren tegen warmte en kou

Waarom isoleren tegen warmte en kou
11 juni 2019 Erik Baart
Isoleren tegen warmte en kou

Gericht isoleren, u hoort en ziet het steeds meer om u heen. Mensen denken meer na over klimaatbeheersing en de andere voordelen van isoleren.

Wist u dat mensen ook bewust isoleren tegen warmte en kou?
Lees in mijn blog waarom isoleren (voor de zomer en winter) ook voor u belangrijk is.

Wanneer isoleren van uw woning?Professioneel isoleren van de spouwmuur

Het verliezen van veel kostbare warmte uit uw huis zorgt niet alleen voor een hogere energierekening, maar ook voor een minder comfortabel huis. Een schommelende kamertemperatuur, koude voeten en een vochtige woning zijn vaak gehoorde klachten. Een warmtescan kan dit zichtbaar maken!

Geen of gebrekkige isolatie zorgt ook voor vochtproblemen. De warme lucht binnen gaat condenseren tegen de koude muur wat vochtige (beschimmelde) muren veroorzaakt.

Niemand staat er bij stil, maar ook tijdens warme zomers kan het goed isoleren van uw woning van pas komen. Met isoleren houd je ook de warme lucht buiten en blijft uw woning in de zomer heerlijk koel. Dat scheelt weer enorm in airco kosten. Isoleren tegen de warmte is dus zeker het overwegen waard.

Bouwjaar van woning bepalend

Wanneer uw woning gebouwd is, bepaalt in grote mate hoe goed (of slecht) uw woning al geïsoleerd is. Lees hieronder in hoeverre uw huis bij de bouw geïsoleerd is.

U kunt het bouwjaar van uw huis nagaan op de site van het Kadaster.

Wel even bij ‘Zoeken’ uw adres en woonplaats intoetsen.

 

Bouwjaar voor 1974

Oudere woningen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd.

Bouwjaar tussen 1975 en 1982

Tijdens de bouw hebben deze huizen matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie met een dikte tussen de 5 en 7 centimeter. De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++) en de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt volledig.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

In deze periode hebben de huizen overal (dak, gevel, vloer) matige isolatie gekregen (tussen 5 en 7 cm.) en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

De huizen uit deze periode hebben een goed dak, gevel- en vloerisolatie. Tijdens de bouw is dubbel glas geplaatst. Het is de moeite waard om het huidige glas te vervangen door HR++ of triple glas.

Bouwjaar vanaf 2000 tot nu

Alle woningen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Isolatie is hier eigenlijk niet meer nodig. Misschien extra isolatie bij vloerverwarming.

Een eengezinswoning met een bouwjaar voor 1974 gebruikt wel 3300 m3 gas per jaar door warmteverlies via ramen, gevel, dak en vloer. Een goed geïsoleerd huis dat gebouwd is na 2000 gebruikt vaak 600 m3 per jaar. Dat scheelt zo € 2000,- per jaar aan energiekosten!

 

Waarom isoleren (tegen warmte en kou): Alle voordelen

Goede isolatie van dak, vloer en buitenmuren zorgt voor minder vocht en tocht in uw huis en binnen blijft het in de winter constanter warm en in de zomer constanter koel.

Denk bij isoleren ook aan de vermindering van CO2-uitsoot die zo schadelijk is voor ons milieu. Er zijn vele varianten in isolatie.

 

Nog meer voordelen van isolatie:

  • Grote energiebesparing per jaar
  • Kleinere (goedkopere) verwarmingsketel mogelijk
  • Mogelijkheden voor (bijna) energieneutraal met natuurenergie
  • Mogelijkheden verwarmingsketel en/of warmtepomp toevoegen
  • Minder last van buitengeluiden (Denk aan de vele zomerfeestjes)
  • Hoger energielabel = meer opbrengst bij huisverkoop (gemiddeld 2 %)

Vragen over isoleren (tegen warmte en kou)?

Bent u benieuwd wat isoleren voor uw huis, wooncomfort en leefklimaat kan betekenen? Of heeft wilt u graag weten of uw huis ook warmte lekt? Neem dan gerust contact met mij op voor een oriënterend gesprek of vraag een warmtescan aan.

Ik adviseer u heel graag.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*