Thermografisch onderzoek van uw woning

Thermografisch onderzoek van uw woning
13 maart 2019 Erik Baart
Thermografisch onderzoek van uw woning

Heeft u problemen in uw huis, bijvoorbeeld vochtplekken (schimmel) of tocht het op verschillende plekken?
Wilt u nagaan of uw toekomstige droomwoning overal goed geïsoleerd is?
Het laten uitvoeren van een thermografisch onderzoek is een goede eerste stap om verdere problemen te voorkomen en niet teveel geld te betalen voor een bestaande of nieuwe woning. Na het onderzoek weet u precies welke effectieve maatregelen u kunt nemen. Energiebesparende maatregelen waarmee u drastisch minder energie verbruikt en maatregelen om af te dingen op de verkoopprijs.

 

Wat is een thermografisch onderzoek?

Alle onderdelen van een woning, zoals het dak en de gevels, stralen naast licht ook warmte uit. Deze warmte kunnen we met het blote oog niet zien, laat staan dat we de warmteverschillen kunnen waarnemen. Een warmtebeeldcamera, ook wel infraroodcamera, legt de warmtestraling op verschillende plaatsen nauwkeurig vast waardoor de temperaturen van verschillende onderdelen in beeld te zien zijn.
Door de kleuren op een warmtefoto is duidelijk te zien waar onnodig veel energie verloren gaat. Vervolgens kunnen er op die plekken in een woning doelgericht verbeteringen worden aangebracht. Wij voeren dergelijke warmtescans op dagelijkse basis uit. Het levert je kostbare informatie op om op een eenvoudige manier energie te kunnen besparen.

Resultaten thermgrafisch onderzoek of warmtescan

 

Wanneer is thermografisch onderzoek nodig?

Bij vocht- en warmtelekkage is het echt raadzaam om een thermografisch onderzoek te laten verrichten. De locatie van een lekkage, door bijvoorbeeld een kapotte dakpan, komt duidelijk aan het licht op een warmtebeeld. U krijgt door het onderzoek goed inzicht in waar niet of te weinig geïsoleerd is. Dan weet u meteen waarom uw energierekening aan de hoge kant is.
Ook wordt een thermografisch onderzoek vaak uitgevoerd bij het aankopen van een huis of bij het opstellen van een energiebesparingsadvies. Om na te gaan of er geen verborgen gebreken zijn in bijvoorbeeld de raamkozijnen of spouw.

In het algemeen wordt het onderzoek uitgevoerd bij:

 • Tochtgaten in een constructie
 • Constatering van tocht in huis
 • Het vermoeden van een lek dak of lekke waterleiding
 • Het vermoeden van lekkage in de vloerverwarming
 • Zichtbare schimmelplekken
 • Stankoverlast
 • Het nagaan van overbelaste elektriciteitsaansluitingen
 • Een vrij hoge energiefactuur

Van boven tot onder, van binnen en buiten worden in het onderzoek alle vertrekken nagelopen. De bron van een probleem ligt namelijk niet altijd waar u denkt.

 

Voordelen van een thermografisch onderzoek

Gebreken, gevaren en zwakheden worden met het onderzoek dus snel vastgelegd zonder dat er geboord of gebroken hoeft te worden om een probleem te constateren. De onderzoekskosten liggen daarom relatief laag en het rendement, dus het geld en de energie die u bespaart met gerichte oplossingen, is hoog.

Nog meer voordelen van een thermografisch onderzoek:

 • Problemen in vroeg stadium constateren
 • Bewijsmateriaal voor het verlagen van een aankoopprijs
 • Het kost weinig tijd (afhankelijk van de situatie)
 • Een overzichtelijk rapport is mogelijk

Door het onderzoek weet u precies waar u moet isoleren en een (beter) geïsoleerde woning zorgt ervoor dat u ‘s winters de warmte binnenhoudt en zomers de warmte buiten. Een continue behaaglijk leefklimaat voor u en uw gezin dus.

Warmteverlies aantonen met een warmtescan of thermografisch onderzoek

Kosten van een thermografisch onderzoek

Bent u benieuwd wat een thermografisch onderzoek van uw woning of aan te kopen / te verbouwen woning u kan opleveren? Neemt u dan gerust contact met mij op voor een oriënterend gesprek. Ik sta voor u klaar.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*