Energieverbruik terugdringen, de eerste stappen zijn gezet

De eerste grote stappen in het Energiebespaarplan van Zwollenaar Aernout Jacobs zijn gezet. Twee warmtepompen zijn geplaatst en op verschillende plekken is kierdichting en een dubbele tochtwering aangebracht. Hiermee wordt het energieverbruik permanent extra teruggedrongen.

Installatie van twee warmtepompen

energieverbruik besparen - warmtebolier binnen

Warmtepomp Inventum Ecolution combi 50 binnen

energieverbruik verlagen - Warmtepomp buiten

Warmtepomp Elga buiten

De ventilatiewarmtepomp Inventum Ecolution combi 50 is in het technische gedeelte (washok) geplaatst en aangesloten. Deze pomp haalt warmte uit de opgewarmde woninglucht via de mechanische ventilatiekanalen en zet dit om in 50 liter tapwater. Daarnaast levert hij 1,4 kilowatt (kW) op voor de basiswarmte van de cv-ketel.

Mocht de 1,4 kW niet voldoende zijn voor de cv dan springt de Elga bij. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en levert maar liefst 4,9 kW op. Zelfs in de winter haalt deze pomp warmte naar binnen.

Pas als dat niet voldoende is, springt de gasketel van de cv aan, maar dat is eigenlijk alleen aan de orde als het vriest.

Tochtwering voor verlaging van energieverbruik​
energieverbruik verlagen- Brievenbus buiten

Inmiddels is ook de voordeur postgleuf dichtgemaakt en hangt er een buitenbrievenbus. Dit is een enorme winst voor de warmte (of koelte) in huis. Eigenlijk is een brievenbus in de voordeur gewoon een groot warmteverliesgat -met een warmtecamera is dit goed te zien- en ik adviseer iedereen een dichte voordeur met een brievenbus buiten.

energieverbruik verlagen - KierdichtingDe extra kierdichting (het tochtdicht maken) bij de ramen en deuren is ook afgerond. Met speciale ventilatielatten waarop een dubbel EPDM rubberprofiel zit is geheel rondom aangebracht, nu kan er geen tocht meer door. Dit gaat Aernout ook een mooie energiebesparing opleveren.

Verdere stappen om energieverbruik terug te dringen

Er bij Aernout thuis verschillende werkzaamheden plaats, het schilderwerk en timmerwerken zijn nagenoeg gereed, momenteel  wordt er nieuwe dakbedekking met loden HWA (hemelwater) uitlopen aangebracht. Nog in de planning staan het plaatsen van een zonneboiler op 20 juli 2017 en eind juli de eerste 12 zonnepanelen, later volgen er nog 3 extra. Met het opwekken van veel gratis zonne-energie zal de gaskraan bij Aernout nog verder worden teruggedraaid.

Kijk gerust nog even welke stappen er nog meer gezet gaan worden in Aernouts Energiebespaarplan.