Energieneutraal maken van uw huis in 3 stappen

Energieneutraal maken van uw huis in 3 stappen
19 augustus 2019 Erik Baart
Energieneutraal maken van je huis

Bent u nieuwsgierig wat u kunt doen om uw huis energieneutraal te maken, zodat u alleen de energie verbruikt die u zelf opwekt?
Lees dan in deze blog welke stappen hiervoor nodig zijn. Als u alle stappen doorloopt heeft u een huis dat niet tocht, vloeren die niet koud aanvoelen en een goede aanvoer van verse lucht en ruimtes die gelijkmatig warm worden. Een geweldig wooncomfort dus.

 

De perfecte balans tussen opwekken en verbruiken

Uw huis is pas energieneutraal als uw energieverbruik net zo hoog is als het totaal aan energie dat u er zelf voor opwekt. Bij het energieneutraal maken van uw huis wordt eerst gekeken naar het besparen op energie. Als u weet hoeveel energie u daarna nog verbruikt, weet u ook wat u precies kunt doen om de benodigde restant energie zelf op te weken.

Energie opwekken kunt u zelf doen met zonnepanelen, zonneboiler, of warmtepomp maar er zijn ook manieren om collectief zonne-energie, wind- of aardwarmte, hout of biogas in te winnen.

 

Huis energieneutraal maken in 3 stappen

Aan de hand van drie stappen kun u uw huis energieneutraal maken. Samen met mij als energieadviseur doorloopt u dan de volgende stappen:

  1. Energie besparen (de grootste stap)

    Eerst wordt er gekeken wat er gedaan kan worden om de energievraag te verminderen. Meestal kan er in het dak, de muren en vloeren goed geïsoleerd worden of aangevuld worden, wat meestal een grote stap is. Vervolgens worden kieren en naden gedicht met tochtstrips, tochtband of ander materiaal.

    Een belangrijk onderdeel zijn ook de ramen in uw huis. De isolatiewaarde van glas wordt nog weleens onderschat, maar na het vervangen voor dubbel-, tripple- of HR++ glas gaat uw energiebesparing met grote sprongen vooruit.

    Een geweldig middel dat ik als energieadviseur in deze stap gebruik, is de warmtescan. Hiermee kan ik met warmtebeelden in de winter precies zien waar warmte uit uw huis weglekt. In deze zomer kan deze scan binnen worden uitgevoerd om na te gaan waar er teveel warmte naar binnen komt.

    Zonnepanelen of zonneboiler met zonnecollectoren

  2. Zelf energie opwekken

    Als er in stap 1 minder energie weglekt, hoeft u ook minder energie zelf op te wekken. Eigenlijk heel logisch.Zelf energie opwekken wil zeggen dat u energie uit de natuur haalt. Dit is in de meeste gevallen zonne- ,of windenergie. Bij zonne-energie kunt u denken aan zonnepanelen of een zonneboiler.

    Zonnepanelen zijn bedoeld om elektriciteit in uw huis op te wekken en een zonneboilersysteem met collectoren warmt het leiding- en Cv-water op.

    Energie inwinnen met warme lucht (wind) kan met een warmtepomp, die ter ondersteuning of ter vervanging van een Cv-ketel wordt ingezet. De warme buitenlucht zorgt dan mede voor de opwarming van water in uw huis.

  3. Restant benodigde energie groen inkopen

    Na de stappen 1 en 2 kan het zijn dat u toch nog niet helemaal uitkomt met de energiebalans tussen opwekken en verbruiken. U kunt dan bij een groene energieleverancier lokaal als het kan! de laatste benodigde groene energie inkopen.

 

Geld besparen en een beter milieu

Naast dat u met het energieneutraal maken van uw huis uw wooncomfort verbetert, is het ook geldbesparend. Met een 0 op de gasmeter betaalt u alleen nog wat aan uw groene stroom leverancier.

Daarbij is zoveel energie besparen en zelf opwekken ook goed voor ons milieu en de toekomst van onze wereld.

Energieneutraal maken van uw huis?

Bent u benieuwd in hoeverre uw huis energieneutraal te maken is?
Neemt u dan gerust contact met mij op voor een oriënterend gesprek. Ik sta graag voor u klaar.

 

 

 

 

Benieuwd wat u moet doen om uw huis energieneutraal te maken?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op en ontdek waar u op moet letten.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*