Energieadvies
Warmtescan
Energieverlies thermografisch in beeld met warmtescan
Wilt u weten waar er in uw huis/ woning/ maatschappelijk vastgoed of bedrijfspand kostbare energie verloren gaat? Of hoe u het in de zomer een stuk koeler houdt? Het is niet met het blote oog te zien of uw huis goed genoeg geïsoleerd is, maar vaak is dit wel te voelen. Met een warmtescan brengen we de koudebrug of warmtebrug (bouwknoop/ bouwdetail dat lekt) in beeld.
Bij vrijwel al mijn energieadviezen maak ik gebruik van mijn warmtescan (separaat). Een prachtig staaltje infrarood techniek waarmee ik uw energieverlies heel nauwkeurig in beeld breng.
De warmtescan brengt warmteverlies direct in kleur met infrarood techniek
Met mijn professionele warmtecamera maak ik een warmtescan. De warmtescan bestaat uit een groot aantal foto’s van temperatuurverschillen die in kleur worden weergegeven. Aan de hand van deze warmtebeeldfoto’s kan ik in één oogopslag zien waar de plekken van energieverlies zich bevinden. De kleur (donker)blauw /indigo geeft aan waar de meeste kostbare energie verloren gaat bij in de winter genomen beelden (zie foto in winter). Koudebruggen, luchtlekken, kieren en isolatieproblemen komen met een warmtescan dus letterlijk aan het licht.
Ook in de zomer bij hete temperaturen kan ook zeer goed een warmtescan worden uitgevoerd, alleen dan van binnenuit de woning of het pand.
Gericht isoleren na de onderzoek warmtelekken
Aan de hand van mijn warmtebeeldfoto’s van de warmtescan kan er heel gericht geïsoleerd worden. Als bouwkundig expert, ken ik alle oplossingen op het gebied van isolatie. Isoleren is niet alleen nuttig tegen warmteverlies in de koude maanden van het jaar. Een goed geïsoleerde woning laat ook minder warmte binnen op zomerse dagen. Dit scheelt weer kosten voor de koelinstallatie, die minder aan het werk hoeft.
Warmtescan brengt zwakke isolatieplekken in beeld in oude gebouwen of huizen
Slecht geïsoleerde gevels en daken zijn de belangrijkste oorzaak van energieverlies. Vooral bij huizen die voor 1985 gebouwd zijn, is er nagenoeg niet na-geïsoleerd.
Het komt bij deze woningen dan ook regelmatig voor dat gedeelten van het dak en de spouwmuur helemaal niet geïsoleerd zijn. Aan de hand van een warmtebeeldfoto wordt duidelijk waar nog na-isolatie plaats moet vinden.
Het aanpakken van de zwakke plekken met isolatie kan al veel rendement opleveren.
Na de isolatieaanpassingen kan er nogmaals een warmtescan worden gedaan. Het effect van voor en na wordt dan duidelijk zichtbaar.
Soms is het verstandig om het dak geheel of gedeeltelijk te vervangen.
Als bouwkundig expert weet ik welke bouwkundige ingrepen het meest effectief zijn bij isoleren. Goede isolatie levert bij een correcte bouwwijze een veel gunstiger energieverbruik op.
Energielabel en warmtescan
Met de beelden van een warmtescan kan er dus gericht geïsoleerd worden. Dit is uiteraard ook goed om uw energielabel beter (groener) te maken. Dan verkoopt of verhuurt u uw huis nog beter.
Energiebesparende maatregelen zijn goed voor het wooncomfort en door de verdere stijging van energieprijzen, vooral van gas, wordt het aanpakken van energieverlies steeds belangrijker.
Wat ziet u op een warmtescan
Op een warmtescan/thermografisch onderzoek bij een woning worden de temperatuurverschillen in de verschillende delen van het huis buiten en binnen weergegeven. Al deze gemaakte beelden, gewone fotografische en thermografische, worden met een speciale camera gemaakt. De camera kan infraroodstraling detecteren, dat wordt uitgezonden door objecten op basis van hun oppervlakte temperatuur. Daarom kunnen warmtelekken, isolatieproblemen en andere temperatuurafwijkingen worden geïdentificeerd.
Bij een warmtescan van een woning kun je het volgende zien:
Warmteverlies
De scan/ warmtescan kan warmteverlies door slechte isolatie tonen, zoals bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerde muren, ramen, deuren of daken. Kortom deze gebieden zullen er op de scan kouder (of warmer in zomer) uitzien dan goed geïsoleerde delen van het huis.
Koudebruggen
Dit zijn gebieden waar warmte gemakkelijker kan ontsnappen, zoals hoeken, randen en verbindingen tussen verschillende bouwmaterialen. Koudebruggen kunnen resulteren in energieverlies en condensatieproblemen. Daarnaast zullen ze op de warmtescan zichtbaar zijn als koude plekken.
Lekken en infiltratie
Als er ongewenste luchtstromen zijn door openingen in de bouwschil/ (buitenschil gebouw), zoals bij deuren, ramen, ventilatieopeningen of scheuren in muren, zal dit zichtbaar zijn op de scan/ warmtescan als strepen of vlekken met een afwijkende oppervlakte temperatuur.
Warmteaccumulatie
Een warmtescan/ scan kan ook warmteaccumulatie laten zien, bijvoorbeeld door zoninstraling op bepaalde delen van het huis, zoals daken of muren. Deze gebieden zullen er warmer uitzien op de scan.
Door al deze oppervlakte temperatuurverschillen in kaart te brengen, kan een warmtescan/ scan helpen bij het identificeren van energie-efficiëntieproblemen en kan het nuttige informatie bieden om de isolatie en energieprestaties van een woning te verbeteren.
Dak: Warmteverlies via het dak door slechte isolatie
Dak: Warmteverlies via het dak door slechte isolatie
Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?
Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.
Koudebruggen
Ontdek gebieden waar warmte (of kou) gemakkelijk ontsnapt.
Warmteverlies
Aantonen van warteverlies door slechte of geen isolatie.
Lekken & infitratie
Vind ongewenste luchtstromen door openingen in de woning.
Tools bij energie besparen
Het wordt nu tijd om energie te besparen
Wil je direct starten met het besparen van energie? En je energie rekening drastisch omlaag brengen? Begin dan nu met het besparen van energie. Neem vrijblijvend contact op.