Subsidie Energiebesparing eigen woning

Wilt u graag subsidie voor de energiebesparende maatregelen die u in uw woning doorvoert?
Graag vertel ik u over de subsidie voor energiebesparing in uw eigen woning. En dan voornamelijk die op het gebied van isolatie.

 

Wanneer is subsidie voor isolatie mogelijk?

Als huiseigenaar kom je in aanmerking voor isolatiesubsidie als je minstens twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepast. Bijvoorbeeld isolatie van dak, gevel, spouwmuur of vloer of HR++glas.
De subsidie is ongeveer 20% van de isolatiekosten, bij een kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

 

Subsidie voor aanvullende duurzame maatregelen

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan ook subsidie krijgen voor aanvullende duurzame maatregelen, uitgevoerd binnen het zogenaamde zeer energiezuinig pakket (ZEP) particulier.
Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem.

Wie zijn hele huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van € 4.000,- bovenop de subsidie.

Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

 

Subsidie energiebesparing eigen woning

Afhankelijk van uw woningtype zijn er verschillende minimale eisen waar deze energiebesparende maatregelen aan moeten voldoen en u moet kiezen voor twee isolatie opties.
U kunt kiezen uit:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie of bodemisolatie (geldt als één maatregel)
 • Hoogrendementsglas

 

Bent u lid van een vereniging van woningeigenaren?

Zijn er plannen voor maatregelen of loopt er een aanvraag voor subsidie?
Stem uw aanvraag af met de vereniging. Wanneer de vereniging al subsidie heeft ontvangen voor een woning kan de particuliere woningeigenaar niet ook subsidie ontvangen voor deze woning en andersom.

Energiebesparende maatregel Minimale
kwaliteit
Minimale oppervlakte in  m2* Subsidie
per m
2
Rd in m2K/W
U in W/m2K
Tussen
woning
Hoekwoning/
2 onder 1 kap
Vrijstaand Etage
Spouwmuurisolatie R≥ 1,1 15 33 50 13 €5
Binnengevelisolatie Rd≥  3,5 18 40 55 13 €25
Buitengevelisolatie Rd≥  3,5 18 40 55 13 €25
Dakisolatie Rd≥  3,5 31 38 57 15 €15
Vloerisolatie (begane grond of onder “buitenruimte”)
zolder- of vliering
Rd≥  3,5 27 32 44 20 / 15 €5
Bodemisolatie Rd≥  3,5 27 32 44 20 €4
Vloer en bodem Rd≥  3,5 27 32 44 20 €4
HR++ Glas U≤ 1,2 10 12 15 8 €35
Triple Glas U ≤  0,8 10 12 15 8 €45

* Voorziet u de hele woning van een energiebesparende maatregel? Dan is de minimale oppervlakte niet van toepassing.

 

Voorwaarden voor subsidie energiebesparing eigen woning

 • Vooraf aanvragen!! Controleer eerst alle voorwaarden
 • Algemene voorwaarden.
 • U neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen.
 • Kiest u voor dak- en/of vloerisolatie? U moet de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van de woning of het gebouw.

 

Voorbeeldberekening 1

De familie Jansen heeft een tussenwoning met een kelder onder de gehele woning. De keuze valt op twee energiebesparende maatregelen: dakisolatie en vloerisolatie. De woning heeft een dak van 60 m2 en een vloeroppervlakte in de kruipruimte van 40 m2. Na advies besluit de familie Jansen om 40 m2 van het dak en 30 m2 van de kruipruimte te isoleren. Deze oppervlakten voldoen aan de minimale oppervlakte eis.

 • Het te verwachte subsidiebedrag dakisolatie: 40 mx € 20 = € 800
 • Het te verwachte subsidiebedrag vloerisolatie: 30 m2x € 5 = € 150

Voorbeeldberekening 2

De familie Broeks heeft een vrijstaande woning uit 1930. De keuze valt op twee energiebesparende maatregelen: buitengevelisolatie en triple glas HR+++. De buitengevel is 160 m2 en het oppervlakte glas is 60 m2. Na advies besluit de familie Broeks om beide maatregelen in de gehele woning toe te passen. De minimale oppervlakte eis is dus niet van toepassing.

 • Het te verwachte subsidiebedrag dakisolatie: 160 m2x € 30 = € 4.800
 • Het te verwachte subsidiebedrag triple glas: 60 m2x € 45 = € 2.700

 

Vragen over subsidie voor energiebesparing eigen woning?

Heeft u vragen over de subsidies die gelden voor de energiebesparing van uw eigen woning of wenst u persoonlijk advies? Aarzel niet en neem gerust contact met me op.

Wilt u meer weten over subsidies voor duurzame maatregelen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.

Energielabel Ook bij Baart-DOET voor € 15,=

Belangrijke mededeling:

Vanaf 1 januari 2021 is het voor een woningeigenaar niet meer mogelijk om via www.energielabelvoorwoningen.nl een energielabel aan te vragen. Per 1 januari 2021 wijzigt namelijk de bepalingsmethode voor het energielabel. Vanaf dan moet de woningeigenaar een energie-adviseur inhuren voor het opstellen van het energielabel. Hiermee komt een einde aan deze webapplicatie.

Wat betekent dit?

Tot 1 januari 2021 kunnen woningeigenaren een aanvraag voor een energielabel starten. Een erkend deskundige heeft dan samen met de woningeigenaar tot 1 april 2021 de tijd om de aanvraag af te ronden en het energielabel te registreren.

Wilt u een energielabel aanvragen? Neem vrijblijvend contact op.