Subsidie Energiebesparing eigen woning

Huiseigenaren die zelf in hun eigen huis wonen, kunnen subsidie van het Rijk krijgen voor energiebesparende maatregelen. Ze moeten dan minstens 2 verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen: isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of HR++glas.

De subsidie is ongeveer 20% van de isolatiekosten, bij een kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf. Ook verenigingen van eigenaren (VvEs) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvEs subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Ook subsidie voor aanvullende duurzame maatregelen

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens 2 verschillende soorten isolatie, kan ook subsidie krijgen voor aanvullende duurzame maatregelen uitgevoerd binnen het zogenaamde zeer energiezuinig pakket particulier. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn hele huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van € 4.000 bovenop de subsidie.
Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Afhankelijk van uw woningtype zitten aan deze energiebesparende maatregelen verschillende minimale eisen.

U kunt kiezen uit:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie of bodemisolatie (geldt als 1 maatregel)
 • Hoogrendementsglas

Bent u lid van een vereniging van woningeigenaren?
Zijn er plannen voor maatregelen of loopt er een aanvraag voor subsidie?
Stem uw aanvraag af met de vereniging. Wanneer de vereniging al subsidie heeft ontvangen voor een woning kan de particuliere woningeigenaar niet voor deze woning ook subsidie ontvangen en andersom.

Energiebesparende maatregelMinimale
kwaliteit
Minimale oppervlakte in  m2*Subsidie
per m
2
Rd in m2K/W
U in W/m2K
Tussen
woning
Hoekwoning/
2 onder 1 kap
VrijstaandEtage
SpouwmuurisolatieR≥ 1,115335013€5
BinnengevelisolatieRd≥  3,518405513€25
BuitengevelisolatieRd≥  3,518405513€25
DakisolatieRd≥  3,531385715€15
Vloerisolatie (begane grond of onder “buitenruimte”)
zolder- of vliering
Rd≥  3,527324420 / 15€5
BodemisolatieRd≥  3,527324420€4
Vloer en bodemRd≥  3,527324420€4
HR++ GlasU≤ 1,21012158€35
Triple GlasU ≤  0,81012158€45

* Voorziet u de hele woning van een energiebesparende maatregel? Dan is de minimale oppervlakte niet van toepassing.

Voorwaarden

 • Vooraf aanvragen!!
 • Algemene voorwaarden
 • U neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen,
 • Kiest u voor dak- en/of vloerisolatie? U moet de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van de woning of gebouw.

Voorbeeldberekening 1.

De familie Jansen heeft een tussenwoning met een kelder onder de gehele woning. De keuze valt op 2 energiebesparende maatregelen: dakisolatie en vloerisolatie. De woning heeft een dak van 60 m2 en een vloeroppervlakte in de kruipruimte van 40 m2. Na advies besluit de familie Jansen om 40 m2 van het dak en 30 m2 van de kruipruimte te isoleren. Deze oppervlakte voldoen aan de minimale oppervlakte eis.

 • Het te verwachte subsidiebedrag dakisolatie: 40mx € 20 = € 800
 • Het te verwachte subsidiebedrag vloerisolatie: 30m2 x € 5 = € 150

Voorbeeldberekening 2.

De familie Broeks heeft een vrijstaande woning uit 1930. De keuze valt op 2 energiebesparende maatregelen: buitengevelisolatie en triple glas HR+++. De buitengevel is 160m2 en het oppervlakte glas is 60m2. Na advies besluit de familie Broeks om beide maatregelen in de gehele woning toe te passen. De minimale oppervlakte eis is dus niet van toepassing.

 • Het te verwachte subsidiebedrag dakisolatie: 160m2 x € 30 = € 4.800
 • Het te verwachte subsidiebedrag triple glas: 60m2 x € 45 = € 2.70

Wilt u meer weten over subsidies voor duurzame maatregelen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.