Financiering duurzame maatregelen

Voor de financiering van duurzame maatregelen zijn er voor de huiseigenaar momenteel interessante financiële tegemoetkomingen. De overheid komt de woningeigenaar die investeert in duurzame maatregelen voor een deel tegemoet. Het nationale en wereldwijde doel is immers het realiseren om de energielasten en CO2 sterk te verminderen. Uw voordeel merkt u direct na de uitvoering in meer wooncomfort, een gezonde leefruimte en besparing in geld en minder uitstoot van ongewenste CO2.

Subsidie Duurzame Energie (ISDE)

Particuliere huishoudens en zakelijke gebruikers (waaronder VVE’s) die zelf duurzame energie willen opwekken is momenteel mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

De subsidie is afhankelijk van de gekozen maatregel.

Combinatie maken met een andere financiële regeling is mogelijk.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Bent u particulier woningeigenaar? Dan ontvangt u subsidie wanneer u 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Afhankelijk van uw woningtype zitten aan deze energiebesparende maatregelen verschillende minimale eisen.

U kunt kiezen uit:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie of bodemisolatie (geldt als 1 maatregel)
 • Hoogrendementsglas

Voorwaarden

 • U neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen, dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn hele huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van € 4.000 bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.
 • Kiest u voor dak- en/of vloerisolatie? U moet de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van de woning of gebouw.
 • Pas bij het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen, waarbij een minimaal aantal oppervlak met bijbehorende isolatiewaardes gehaald moet worden, komt u in aanmerking voor meer subsidie. Deze ontvangt u voor extra aanvullende energiebesparende maatregelen of het zeer energiezuinig pakket.

Combinatie maken met een andere financiële regeling is mogelijk.

Duurzaamheidslening / Energiebespaar lening Overijssel

De Duurzaamheidslening / Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Waarbij een de energiebesparing wordt ingezet om de lening te voldoen.

Door een financiële bijdrage via de landelijke Duurzaamheidslening wordt ook die van de provincie Overijssel is de Energiebespaarlening (middels postcode automatisch) met een extra laag rentetarief beschikbaar voor woningeigenaren in Overijssel. De hoogte van het rentetarief is afhankelijk van het leenbedrag en de looptijd.

Goed om te weten

 • Boetevrij aflossen
 • Vanaf 2500 tot maximaal € 25.000 lenen
 • Rente 1,6% (looptijd 10 jaar), kijk op website voor actuele rente, voor inwonende Overijssel kan het iets lager zijn!
 • Boven € 15.000 looptijd 10 of 15 jaar mogelijk

Energiebesparende maatregelen waarvoor u kunt lenen

U kunt op verschillende manieren uw huis verduurzamen. Voor het financieren van de volgende energiebesparende maatregelen kunt u de Energiebespaarlening aanvragen.

BTW op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst.

BTW laag tarief 6%

Het lage 6% btw-tarief is van toepassing op de arbeidskosten bij het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan twee jaar en het aanbrengen van isolatiematerialen.

Meefinancieren met hypotheek

U kunt energiebesparing ook meefinancieren in uw hypotheek. Vraag uw hypotheekverstrekker of bank naar de voorwaarden.

Volgens de wet mag u onder bepaalde voorwaarden uw hypotheekbedrag verhogen. Zo kunt u uw energiebesparende maatregelen meefinancieren. Hoeveel u mag meefinancieren is afhankelijk van de waarde van uw woning en uw inkomen. De volgende energiebesparende maatregelen kunt u meestal meefinancieren: HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing.

Meer mogelijkheden: energiesubsidiewijzer.nl

Baart-DOET zorg dat u gebruik maakt van de financieringsregelingen en financiële mogelijkheden die aangeboden worden

Wilt u meer weten over het financieren van duurzame maatregelen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.