ISDE voor kleine verwarmingstoestellen

Overweegt u de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassakachel of pellet kachel, maar uw budget is niet toereikend? Graag informeer ik u dan over de Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie geldt zowel voor particulier als zakelijk gebruik.

 

Wat is de ISDE?

De ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.
De overheid wil Nederlanders stimuleren om minder gas te gebruiken en meer gebruik te maken van duurzame warmte. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen.
LET OP: Elk kwartaal zal de regeling wijzigingen ondergaan. Daarnaast kan de overheid nog tussentijds bijsturen. Zekerheid bestaat helaas dus niet. Houd daar rekening mee!

 

Welke kleine verwarmingstoestellen komen in aanmerking?

Aan de apparaten (verwarmingstoestellen) die voor deze investeringssubsidie duurzame energie in aanmerking komen, worden specifieke technische eisen gesteld.

Bekijk de eisen, goedgekeurde types en subsidiebedragen voor:

 

Voorwaarden voor kleine verwarmingstoestellen:

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat met behulp van een warmtewisselaar warmte onttrekt aan een hernieuwbare bron als lucht, bodem of grondwater. Deze geeft warmte af voor ruimteverwarming of warm tapwater.

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp, water-waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
 • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.

 

Zonneboiler

Een zonneboiler is een systeem van een warmwaterboiler met een zonnecollector. Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Hiermee kan vervolgens een ruimte en/of (tap)water verwarmd worden.

Om in aanmerking te komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie moet de zonneboiler voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De zonneboiler heeft een totale apperatuuroppervlakte van 200 m2 of minder.
 • De zonneboiler is bedoeld voor het maken van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het maken van warm tapwater.
 • De zonneboiler is voorzien van een productkaart en de bijbehorende technische documentatie.

 

Pellet kachel

Een pellet kachel is een kachel die gestookt wordt met korrels van geperste houtsnippers: houtpellets. Verwar pellets trouwens niet met houtpallets, die voor transport worden gebruikt.

Een pellet kachel komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze:

 • Bestemd is voor de productie van warmte.
 • Automatisch wordt gestookt op houtpellets.
 • Een gesloten voorkant heeft.
 • Voldoet aan de norm EN 14785.
 • Een vermogen van 5 kW tot 500 kW heeft.
 • Specifieke uitstootgassen heeft, als gesteld in de subsidieverordening.

 

Biomassaketel

Een biomassaketel is een ketel gestookt met biomassa voor de productie van warmte bestemd voor de verwarming van ruimte(s) of de productie van warm tapwater of voor gebruik in een (industrieel) proces.

De op houtachtige biomassa gestookte ketel komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze:

 • Is bestemd voor de opwekking van warmte.
 • Voldoet aan de norm NEN-EN 303-5.
 • Een minimaal warmterendement kent van 89% op nominaal vermogen.
 • Specifieke uitstootgassen gesteld in subsidieverordening

 

Vragen over ISDE voor kleine verwarmingstoestellen?

Heeft u vragen over de subsidies die gelden voor kleine verwarmingstoestellen of wenst u persoonlijk advies?
Aarzel niet en neem gerust contact met me op.

 

Wilt u meer weten over subsidies voor duurzame maatregelen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.

Energielabel Ook bij Baart-DOET voor € 15,=

Belangrijke mededeling:

Vanaf 1 januari 2021 is het voor een woningeigenaar niet meer mogelijk om via www.energielabelvoorwoningen.nl een energielabel aan te vragen. Per 1 januari 2021 wijzigt namelijk de bepalingsmethode voor het energielabel. Vanaf dan moet de woningeigenaar een energie-adviseur inhuren voor het opstellen van het energielabel. Hiermee komt een einde aan deze webapplicatie.

Wat betekent dit?

Tot 1 januari 2021 kunnen woningeigenaren een aanvraag voor een energielabel starten. Een erkend deskundige heeft dan samen met de woningeigenaar tot 1 april 2021 de tijd om de aanvraag af te ronden en het energielabel te registreren.

Wilt u een energielabel aanvragen? Neem vrijblijvend contact op.