Werking van de warmtepomp

Ziet u ook de noodzaak in van gas terugdringen en wilt u op een milieuvriendelijke manier geld besparen?
Dan is een warmtepomp een mooie oplossing. Hij dient ter ondersteuning of ter vervanging van uw Cv-ketel het kan ruimte verwarmen zijn maar ook warmwater indien gewenst. Op deze pagina leest u over de werking van de warmtepomp.

 

Drie verschillende warmtepompen

Er zijn warmtepompen die gebruik maken van de warme buitenlucht (kan zelfs uit bevroren lucht!) en pompen die warmte uit de bodem halen.
We kennen er drie:

  • De hybride lucht-/waterwarmtepomp
  • De zelfstandige lucht-/waterwarmtepomp
  • De water-waterwarmtepomp

Welke pomp voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw huis.

 

De werking van een warmtepomp met een ventilatiesysteem

Hoe werkt een warmtepomp? Circulatie in beeld.

Hier ziet u een afbeelding van de slimme circulatie van deze warmtepomp

Bij de hybride en de zelfstandige lucht-/waterwarmtepomp wordt er via een ventilator warmte uit de buitenlucht gehaald. Deze warmte wordt afgegeven aan rondcirculerende vloeistof in een buizensysteem dat gekoppeld zit aan een opslagvat.
In het opslagvat wordt de vloeistof aan de kook gebracht en verdampt. De damp stijgt op en de druk wordt door een compressor verhoogd waardoor de temperatuur verder stijgt. De hitte komt terecht in een condensvat waar buizen langs lopen om uw huis (vloer/wand/speciale radiatoren) mee te verwarmen.

Daarna koelt de damp af en wordt de vloeistof weer vloeibaar. Vervolgens verlaagt een expansieventiel de druk (en temperatuur) waardoor de vloeistof opnieuw kan opwarmen aan de buitenlucht. Het rondje begint dan weer opnieuw.

 

Verschil tussen de twee ventilatie warmtepompen

hoe werkt een warmtepomp (binnen)

hoe werkt een warmtepomp (binnen)Met de hybride warmtepomp kunt u wel vijftig tot negentig procent gas per jaar besparen. Deze pomp wordt naast de Cv-ketel geplaatst en de ketel springt alleen bij als het buiten erg koud is. De Cv-ketel verwarmt het tapwater.

Als u een zelfstandige warmtepomp aanschaft, heeft u geen Cv-ketel meer nodig en kunt u uw huis en water verwarmen. Dit is natuurlijk de beste oplossing voor ons milieu. Wel is er een boilervat nodig vanaf circa 200 liter tapwater in verwarmd blijft.

 

De werking van een warmtepomp met een bodemsysteemhoe werkt een warmtepomp

Bij een water-waterwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp, is de bron heel anders, maar de techniek niet. Deze pomp haalt de warmte letterlijk uit de bodem.
Buizen van wel 30 tot 150 meter lang worden in een tuin geboord en reiken tot een grondwarmte van twaalf graden. Dit systeem kan dus alleen bij eigenaren die ook een tuin hebben. De grootte van uw huis is bepalend voor hoeveel buizen er de grond in gaan. Meestal is vier maximaal.

Een bijkomend voordeel van het systeem is dat je in de zomer, alle vertrekken waar vloerverwarming ligt, passief kan koelen. Dit levert meer wooncomfort op.
Sinds kort kan in plaats van de bodem ook met een speciale aluminiumcollector die bovengronds wordt gebruikt, de warmte onttrokken worden. Hiermee kan niet worden gekoeld.

Een bodemwarmtepomp maakt een Cv-ketel overbodig, maar het is wel belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is, aangezien het toch wel even kan duren voordat uw huis opwarmt.

Alternatieve bronsystemen

Er komen door innovaties uiteraard verbeteringen en ook andere alternatieven. De mogelijkheden worden dus groter om ergens warmte uit te halen en de methode daarvoor.

Vragen over de warmtepomp werking?

Graag verschaf ik u meer advies over de verschillende warmtepompen en over wat een warmtepomp in uw situatie zou kunnen betekenen. Ook vertel ik u dan graag meer over de kosten en de subsidies van de overheid.
Neemt u gerust contact met mij op.

Baart-DOET maakt duurzaam en leefbaar vastgoed met lage energiekosten mogelijk.