Hoe werkt een warmtepomp nou eigenlijk?

Steeds meer mensen gebruiken een warmtepomp, ter ondersteuning of ter vervanging van een Cv-ketel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in de laatste vier jaar in Nederland 80.000 warmtepompen geplaatst. Meer mensen zien de noodzaak van gas terugdringen in en willen op een milieuvriendelijke manier geld besparen. ​​Er zijn drie verschillende warmtepompen: de hybride lucht-/waterwarmtepomp, de zelfstandige lucht-/waterwarmtepomp en de water-waterwarmtepomp. Welke pomp voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw huis. Op deze pagina leest u over de werking van de drie warmtepompen.

​De werking van een warmtepomp met een slim ventilatie- systeem

Hoe werkt een warmtepomp? Circulatie in beeld.Bij de werking van de de hybride lucht-/waterwarmtepomp en de zelfstandige lucht-/waterwarmtepomp wordt er via een ventilator warmte uit de buitenlucht gehaald. Deze warmte wordt afgegeven aan rondcirculerende vloeistof in een buizensysteem dat gekoppeld zit aan een opslagvat. In het opslagvat wordt de vloeistof aan de kook gebracht en verdampt het. De damp stijgt op en de druk wordt door een compressor verhoogd waardoor de temperatuur verder stijgt. De hitte komt terecht in een condensvat waar buizen langs lopen om uw huis (vloer/wand/speciale radiatoren) mee te verwarmen. Daarna koelt de damp af en wordt de vloeistof weer vloeibaar. Vervolgens verlaagt een expansieventiel de druk (en temperatuur) waardoor de vloeistof opnieuw kan opwarmen aan de buitenlucht. Het rondje begint dan weer opnieuw. Hieronder ziet u een afbeelding van de slimme circulatie van deze warmtepomp.

​Verschil tussen de ventilatie warmtepompen

hoe werkt een warmtepomp (binnen)hoe werkt een warmtepomp (buiten)Met de hybride warmtepomp kunt u wel vijftig tot negentig procent gas per jaar besparen. Deze pomp wordt naast de Cv-ketel geplaatst en de ketel springt alleen bij als het buiten erg koud is. De Cv-ketel verwarmt het tapwater.
​Als u een zelfstandige warmtepomp aanschaft, heeft u geen Cv-ketel meer nodig en kunt u uw huis en water verwarmen. Dit is natuurlijk de beste oplossing voor ons milieu. Wel is er een boilervat nodig vanaf circa 200 liter tapwater in verwarmd blijft.

Hoe werkt een warmtepomp met een bodem systeem?

hoe werkt een warmtepompIn vergelijk met bovengenoemde warmtepompen is de bron anders, maar de techniek niet. Een water-waterwarmtepomp meestal een bodemwarmtepomp haalt, de naam zegt het al, warmte uit de bodem. Buizen van wel 30 tot 150 meter lang worden in een tuin geboord en reiken tot een grondwarmte van twaalf graden. Dit systeem kan dus alleen bij eigenaren die ook een tuin hebben. De grootte van uw huis is bepalend voor hoeveel buizen er de grond in gaan. Meestal is vier maximaal.

Een bijkomend voordeel van een water/water warmtepompsysteem is dat je in de zomer, alle vertrekken waar vloerverwarming ligt, passief kan koelen, dus zonder de compressor hiervoor nodig te hebben, dat meer wooncomfort levert.
Sinds kort kan in plaats van de bodem ook met een speciale aluminiumcollector die bovengronds wordt gebruikt, de warmte onttrokken worden. Hiermee kan niet worden gekoeld.
​Een bodemwarmtepomp maakt een Cv-ketel overbodig, maar het is wel belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is, aangezien het toch wel even kan duren voordat uw huis opwarmt. Ook om veel energieverlies te voorkomen en geen extra stroom te verbruiken is dit noodzakelijk.

​Graag verschaf ik u meer advies over de verschillende warmtepompen en over wat een warmtepomp in uw situatie zou kunnen betekenen. Ook vertel ik u dan graag meer over de kosten en de subsidies van de overheid. Neemt u gerust contact met mij op.