Tools bij energiebesparing

Zonnepanelen of zonne-collectoren (zonneboiler)

Home – Energie besparen – Energiebesparende producten en maatregelen – Zonnepanelen of zonnecollectoren

Twijfelt u tussen de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler met zonnecollectoren? Uw dak kunt u maar één keer goed benutten voor toepassen van deze belangrijke energieopwekkers, het gebruik van gratis zonlicht goed benutten voor veel CO2 besparing en het verlagen van uw energiekosten. U kunt er mogelijk zelfs aan verdienen! Zo kunt u een bewuste keuze maken, vraag mij advies.

Verschil tussen zonnepanelen of zonnecollectoren

Allereerst is het goed om nog even kort de belangrijkste verschillen tussen de twee groene stroomopwekkers aan te geven. Hoewel beide systemen gratis zonne-energie inwinnen, zijn zonnepanelen bedoeld voor het opwekken van elektriciteit in uw huis/ pand en is een zonneboilersysteem met zonnecollectoren alleen bedoeld voor het opwarmen van water (warmwater), zoals leiding-/ warm tapwater  en/of CV-water.

Baart-DOET-energieadvies-energiebesparing-advies-Zonnepanelen-of-zonnecollectoren-zonneboiler

Werking van zonnepanelen

Bij zonnepanelen gaat er een elektrisch stroompje lopen door elektrische spanning die wordt opgewekt door zonnecellen die uit laagjes silicium bestaan.
Een omvormer zet de laagvoltage stroom (12 of 24 volt) om in 230 volt wisselstroom. Het stroom die uit uw stopcontact komt.

Werking van een zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt leidingwater door zonnecollectoren (speciale vacuüm thermobuizen) op uw dak door de zon verwarmd. Dit water komt in een zonneboiler (opslagvat) naast uw CV-ketel terecht. Eerst wordt het water uit dit vat gebruikt voor warm water alvorens de CV-ketel aanslaat om water te verwarmen.
In plaats van een gas CV-ketel kan ook elektrisch worden naverwarmd, tenslotte willen we zo min mogelijk gasverbruik (CO2) en een aardgaslose woning/ pand.

Zonnepanelen of zonnecollectoren: de verschillen in kosten

Qua dakoppervlak vergelijken, energie opbrengst haalt de zonneboiler makkelijk ruim het dubbele van een zeer goed zonpaneel, zelfs bij een 500Wp paneel (beide met een ideale ligging vergeleken). Qua geld is het anders, afhankelijk van de grootte van een zonneboiler en de bijbehorende zonnecollectoren kost een het systeem tussen de € 2.300 en € 5.000,-. Hier is de ISDE subsidie tussen de € 300,- en € 1000,- al in meegenomen.
U bespaart ongeveer een bedrag tussen de € 160,- en € 500,- per jaar op uw gasrekening, wat wil zeggen dat u uw zonneboilersysteem in gemiddeld circa negen (duurste) tot 14 jaar terugverdient.

Bij zonnepanelen hoge kwaliteit inclusief (micro)omvormer en installatie kost ongeveer € 700 per paneel. Twee stuks heeft dezelfde oppervlak als een grote zonneboiler 30 pijps-systeem, voor vergelijk. 5.000 versus 1.400, Qua stroomopbrengst circa 1.700W (omgerekend zonneboiler warmte) en 750 W.
Met de zonnepanelen bespaart u ruim € 300,- op uw elektriciteitsrekening per jaar waardoor u de panelen in een periode van circa vijf terugverdient. De huidige energiekosten zijn hoog, ook elektriciteit!

Het is lastig vergelijken, maar onderzoek voor u eigen situatie en weeg dan onderstaande af.

Zonneboiler: voldoet je dak aan de vereisten om een zonneboiler te plaatsen, veel zonlicht het hele jaar door, geen schaduw? Dan is een zonneboiler voor jou het meest geschikt. Het is namelijk de meest duurzame optie, zowel qua milieuvriendelijkheid als levensduur. Zonneboilers zijn misschien wel duurder, maar dat compenseer je door de  subsidie, de langere levensduur economisch gemiddeld 25 jaar, … er bestaat anders ook een;
Warmtepompboiler: een warmtepompboiler is de beste oplossing wanneer je enkel je elektrische boiler of de gas CVcombi-ketel (warm tapwater) wil vervangen of wanneer je dak niet voldoet aan de vereisten voor het plaatsen van een zonneboiler. Bovendien vergen warmtepompboilers dankzij hun eenvoudige en snelle plaatsing geen breekwerk. Deze apparaten gaan economisch gemiddeld circa 15 jaar mee en zijn onder voorwaarden met ISDE subsidie te verkrijgen.

Zonnepanelen PV-panelen; neem hiervoor de beste kwaliteit 25 jaar garantie of meer, met de hoogste opbrengst per m2.

Zonnepanelen of zonnecollectoren: verschillen voor het milieu

Als het milieu uw belangrijkste afweging is dan kunt u het beste voor een zonneboilersysteem gaan. De reden hiervoor is dat besparen op gas veel beter voor ons milieu is dan het besparen op stroom. Voor elke 1 m³ gas die u stookt, kunt u 5 kWh elektriciteit verbruiken om tot dezelfde CO2-uitstoot te komen.
Daarbij komt dat groene stroom, opgewekt door zon en windmolens, in te kopen is bij verschillende energieleveranciers. Gas is nooit groen!

Dus met het inkopen van groene stroom en een zonneboilersysteem bent u goed bezig voor onze aarde.

Dak maximale energieopbrengst, maak goede keuze

Het energie per m2 dakoppervlak kunt u maar één keer gebruiken. Een zonneboiler levert vier keer meer energieopbrengst en gasbesparing op dan een zonnepaneel/ PV paneel. Daarom adviseer ik altijd eerst een zonneboiler te installeren en de ruimte die over is zoveel mogelijk te benutten voor hoogrendement zonnepanelen. Dit is beter voor het milieu en ook voor uw portemonnee.

Voor een zonnecollector heeft u maar weinig oppervlak nodig, circa 2 x 2 meter is vaak al voldoende, daarmee is deze ook goedkoper dan in bovenstaande vergelijking. Ook binnen is een buffervat (voorraadvat zonneboiler) van 100 liter (wordt maximaal 85 graden verwarmd) ruim voldoende om een gezin van 5 personen van warm water te voorzien.

Bent u benieuwd wat voor uw huis en situatie de beste keus is als het gaat om de aanschaf van zonnepanelen of zonnecollectoren met zonneboiler?

N

Inzicht in uw vastgoed

Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.

N

Snel en doeltreffend

Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.

N

Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet

Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.

Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.