Tools bij energiebesparing

Werking warmtepomp

Is een warmtepomp een warmte opwek apparaat met zijn speciale werking om warmte te maken een belangrijke oplossing voor verduurzamen? Een duurzame efficiënte warmteopwekker, wat is het en welke soorten zijn er? De warmtepomp met toebehoren dient ter ondersteuning of ter gehele vervanging van uw Cv-combiketel, het kan ruimten verwarmen zijn maar ook warmwater (tapwater) bereiding. Het is altijd in combinatie met veel energie en CO2 besparen en daarom belangrijk voor aardgasloos wonen/ werken. Laat mij u hierin adviseren.

Drie verschillende warmtepompen, energieopwekkers

Er zijn warmtepompen die gebruik maken van de warme buitenlucht kan zelfs uit bevroren lucht!) en pompen die warmte uit de bodem halen.
We kennen er drie:

  • hybride lucht-/waterwarmtepomp
  • zelfstandige lucht-/waterwarmtepomp
  • water-waterwarmtepomp

Welke pomp voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw huis/ pand, dit kan ik voor u doen, vermogen warmtepomp berekenen(optioneel/ separaat).

Baart-DOET-energieadvies-energiebesparing-advies-werking-warmtepomp-circulatie-in-beeld

De werking van een warmtepomp met een ventilatiesysteem, lucht/water

Bij de hybride en de zelfstandige lucht-/waterwarmtepomp wordt er via een ventilator warmte uit de buitenlucht gehaald. Deze warmte wordt afgegeven aan rondcirculerende vloeistof in een buizensysteem dat gekoppeld zit aan een opslagvat.
In het opslagvat wordt de vloeistof aan de kook gebracht en verdampt. De damp stijgt op en de druk wordt door een compressor verhoogd waardoor de temperatuur verder stijgt. De hitte komt terecht in een condensvat waar buizen langs lopen om uw huis/ pand (vloer/wand/speciale radiatoren) mee te verwarmen.

Daarna koelt de damp af en wordt de vloeistof weer vloeibaar. Vervolgens verlaagt een expansieventiel de druk (en temperatuur) waardoor de vloeistof opnieuw kan opwarmen aan de buitenlucht. Het rondje energie verwarmen/ ophogen begint dan weer opnieuw.

Verschil tussen hybride en all-elektric warmtepomp

Met de hybride warmtepomp kunt u wel veertig tot zeventig procent gas besparen per jaar. Deze pomp wordt naast de CV-(combi)ketel geplaatst en de ketel springt alleen bij als het buiten erg koud is. De CV-combiketel verwarmt dan het gehele jaar het warmwater (tapwater).

Als u een zelfstandige all-elektric (100% op elektriciteit, aargasloos) warmtepomp aanschaft, heeft u geen CV-(combi)ketel meer nodig en kunt u uw huis/ pand en water mee verwarmen. Dit is natuurlijk de beste oplossing voor ons milieu met een flinke CO2 verlaging. Wel is er een boilervat nodig vanaf circa 200 liter  (afhankelijk van huishouden en warmwatercomfort) tapwater dat verwarmd moet blijven. Er zijn ook combinaties van meerdere warmteopwekkers mogelijk, hierin kan ik adviseren.

De werking van een warmtepomp met een bodembron systeem, water/water

Bij een water-waterwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp, is de energiebron heel anders, maar de techniek niet. Deze pomp haalt de warmte letterlijk uit de bodem.
Buizen van wel 30 tot 150 meter lang worden in een tuin geboord en reiken tot een grondwarmte van twaalf graden. Dit systeem kan dus alleen bij eigenaren die ook een tuin hebben. De grootte van uw huis is bepalend voor hoeveel buizen er de grond in gaan. Meestal is vier maximaal.

Een bijkomend voordeel van het systeem is dat je in de zomer, alle vertrekken waar vloerverwarming ligt, passief kan koelen. Dit levert meer wooncomfort op.
Sinds kort kan in plaats van de bodem ook met een speciale aluminiumcollector die bovengronds wordt gebruikt, de warmte onttrokken worden. Hiermee kan niet worden gekoeld.

Een bodemwarmtepomp maakt een CV-ketel overbodig, maar het is wel belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is, aangezien het toch wel even kan duren voordat uw huis opwarmt.

Alternatieve bronsystemen dynamisch klimaatpaneel, lucht/water

Er komen door innovaties uiteraard verbeteringen en ook andere alternatieven. De mogelijkheden om ergens warmte uit te halen en de methodes daarvoor worden dus groter.

Subsidies warmtepomp

Elke warmtepomp (behalve aircos), dus per apparaat (stuks), heeft zijn eigen éénmalige subsidie warmtepomp, het is de moeite waard, laat deze kans niet liggen!
N

Inzicht in uw vastgoed

Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.

N

Snel en doeltreffend

Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.

N

Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet

Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.

Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.