Tools bij energiebesparing
Spouwmuur isoleren na-isolatie
Spouwmuurisolatie wat is dat, welke zijn er en het belang? Wilt u de aangename warmte in huis beter vasthouden in de winter? Zou u binnen meer verkoeling willen in de zomer? Wenst u meer wooncomfort met energiebesparing, beter voor milieu met CO2 verlaging en een lagere energienota?
Ik adviseer u graag over spouwmuurisolatie, het na-isoleren ervan.
Wat is spouwmuurisolatie?
Het gaat hier om isolatiemateriaal in de luchtspouw van de buitenmuren. In de gevel dus waarin ook de ramen en deuren zitten. Deze mag geheel gevuld worden, aangezien het aanvullende na-isolatiemateriaal spouwmuurisolatie tegenwoordig altijd damp-open is, waardoor vocht altijd weer naar buiten kan, daarop loopt u geen risico. Uw buitenmuren worden dus gevuld met (extra) thermische isolatie waardoor de warmte niet zomaar naar buiten kan en de zomerhitte niet naar binnen.
Wel of niet al (extra) na-isolatie in de spouw?
Het bouwjaar van uw huis is bepalend of er al spouwmuurisolatie aanwezig is.
Huis gebouwd na 1920
De kans is groot dat uw huis bij de bouw buitenmuren met een spouw gekregen heeft. Er zit dan een ruimte van 4 tot 6 cm tussen 2 muren. Met mijn endoscoop camera zie ik of er mogelijk al isolatie in de spouw zit en of dit nog goed is. Met mijn warmtescan zie ik waar eventueel energie weglekt. Daarnaast is een energieadvies (maatwerk), waarin alle relevante verduurzamingsmaatregelen worden behandeld, een goed vervolg. U krijgt hiermee praktisch uitgebreid advies op-maat, dus geheel op uw toekomstige situatie samengesteld, rekening houdend met de onderlinge relaties van bewoners, gebouw, installaties en voorzieningen. Daarna kan als advies een berekening warmtepomp installatie voor uw woning/ pand gemaakt worden.
Huis gebouwd na 1991
Uw huis heeft dan al goede gevelisolatie en dit hoeft dan niet meer verbeterd te worden.
Als het doel een aardgasloze woning is kan er eventueel, in combinatie met een warmtepomp, extra buiten- of binnenisolatie (voorzetwanden) aangebracht worden. Ik adviseer u er graag over, een energieadvies (maatwerk). Daarna kan als advies een berekening warmtepomp installatie voor uw woning/ pand gemaakt worden.
Isolatiewaarde van muurisolatie
De isolatiewaarde van een spouwmuur is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw en daardoor minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De stenen plus het isolatiemateriaal geven samen de isolatiewaarde (de Rc-waarde) van uw gevel aan. Hoe hoger dat getal, hoe beter de gevel is geisoleerd. Ná de isolatie van een spouw van 5 centimeter breed, is de Rc-waarde 1,5. Dat is veel beter dan de gemiddelde isolatiewaarde van een niet geïsoleerde spouwmuur, deze heeft vaak een Rc-waarde van 0,35.
Voordelen van spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie, ook wel thermische muurisolatie in de spouwmuur (na-isolatie) genoemd, kent veel belangrijke voordelen:
- Aangenamer binnenklimaat: Dankzij isolatie in de spouwmuur blijft uw woning in de zomer langer fris en in de winter langer warm.
- De isolatie dempt voor een deel buitengeluiden.
- Lagere energiefactuur. Met spouwmuurisolatie bespaart u gemiddeld 9 à 11 m3., kubieke meter gas per jaar.
- Korte terugverdientijd. Na slechts 3 à 5 jaar heeft u uw investering al volledig terugverdiend dankzij de besparing op uw energiekosten.
- Snelle plaatsing, zonder veel rommel. Vaak heeft een isolatiespecialist maar één dag nodig om uw spouwmuur te isoleren. Hiervoor is bovendien geen vervelend breekwerk nodig.
- Plaats besparend. Spouwmuurisolatie neemt geen woonruimte in en vereist ook geen aanpassing van het bouwvolume zoals met buitenmuurisolatie wel het geval is.
- Een snelle en belangrijke stap in verduurzaming, circa 20% van het energieverlies gaat via de buitenmuren.
Eigenschappen van spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kent een aantal belangrijke eigenschappen: het materiaal is rotvrij, schimmelwerend, damp-open, heeft een lange levensduur en is uiteraard isolerend.
De isolatiematerialen zijn vaak gemaakt van aardolie, maar soms biobased en/of met hernieuwbare grondstoffen, vraag daar naar bij uw isoleerder. Bijvoorbeeld bio EPS (mais), CO2 verlagend. Een aantal van die materialen is beter voor het milieu dan de tot nu toe meest gebruikte materialen van mineralen of aardolie. Rotvrij en geen schimmelvorming, materiaal vormvast en geen vochtopname maken dat dergelijke isolatiematerialen juist in de spouwmuur worden toegepast.
Spouwmuur na-isolatie materialen, soorten
De relatie tussen het isolatiemateriaal en het milieu:
- Beter dan gemiddeld: cellulose, bio EPS (biofoam), glaswolvlokken of HR EPS (grijs)
- Gemiddeld: EPS parels (wit) en steenwolvlokken
- Minder dan gemiddeld: PIR/PUR gietschuim
- Afrader: geen! Zorg voor nestgelegenheden vleermuizen/ gierzwaluwen/ huismus, voordat u na-isoleert!
Geluidswering spouwmuurisolatie
Bij geluidsproblemen moet er speciaal (geluidstechnisch) isolatiemateriaal aan de buitenzijde en/of binnenzijde van de woning worden aangebracht. Akoestisch isoleren, waarbij alle details en aansluitingen zeer nauw luisteren en er veel spelregels in acht moeten worden genomen, is iets wat je aan de specialist moet overlaten!
Kosten spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste manieren om uw woning te isoleren. De kosten voor muurisolatie in de spouwmuur zijn goed betaalbaar en de prijs is voornamelijk afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal / hoeveelheid/ bereikbaarheid, maar kan ook verschillen per aannemer.
De gemiddelde terugverdientijd schommelt tussen 3 à 5 jaar. Spouwmuurisolatie betekent dus een flinke besparing op uw energiekosten. Bovendien gaat deze isolatie lang mee, zodat u geniet van een erg hoog financieel rendement. Ook de milieu-effect kosten worden flink door minder CO2 verlaagd.
Verlaagd btw-tarief, subsidie na-isoleren en lening
Laat u uw woning isoleren en is deze ouder dan 2 jaar? Dan kunt u aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%.
Laat je energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, uitvoeren?
Een subsidie is onder voorwaarden mogelijk, kijk onder investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Als particulier, bedrijf of organisatie kunt u deze subsidie aanvragen als u isolatiemaatregelen neemt.
Belangrijk is dat je enkel in aanmerking komt voor deze subsidies en financiële voordelen als je samenwerkt met een isolatiespecialist. Een financiering een speciale duurzaamheidslening of aangepaste hypotheek met lage rente is wellicht ook mogelijk.
Inzicht in uw vastgoed
Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.
Snel en doeltreffend
Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.
Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet
Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.
Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?
Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.
Tools bij energie besparen
Het wordt nu tijd om energie te besparen
Wil je direct starten met het besparen van energie? En je energie rekening drastisch omlaag brengen? Begin dan nu met het besparen van energie. Neem vrijblijvend contact op.