Tools bij energiebesparing

Isolatie-waarde van glas in gevels, daken

Heeft u last van kou en tocht bij de ramen van uw huis of pand? Zit er te snel condens op uw beglazing? Hoort u veel geluid van buiten? Enkel glas in een huis of pand isoleert slecht. De isolatiewaarde van glas wordt vaak onderschat. Kou komt snel binnen en kostbare warmte ontsnapt makkelijk naar buiten. Ook in de zomer doet isolatieglas zijn belangrijke isolerende werking, u hoeft als u tijdig buiten zonwering toepast en passieve nachtkoeling toepast vaak geen aanvullende koeling toe te passen. Graag denk ik mee over een oplossing met speciaal isolerend glas. Dit glas zorgt ervoor dat uw verwarming of koeling minder vaak aanslaat. Dit verlaagt uw energierekening en is goed voor ons milieu.

Dubbel, HR++ glas of triple glas (HR+++)

Er zijn veel soorten isolerend glas en het aantal glasplaten en de tussenruimte bepalen voor een groot deel hoe goed het isoleert en wat het kost.
Tussen dubbel glas zit droge lucht ter isolatie. Het is na enkel glas de goedkoopste manier van isoleren maar ook de minst effectieve.

Bij de HR-glassoorten zit aan de binnenzijde een onzichtbaar coatinglaagje dat extra isoleert en warmte weerkaatst. De warmte blijft hierdoor beter binnen wat de isolatiewaarde van het glas verder bevordert.
Bij HR-glas met een + zit het edelgas Argon tussen de glasplaten. Dit gas isoleert vele malen beter dan droge lucht.

Baart-DOET-energieadvies-energiebesparing-advies-isolerend-glas-isolatiewaarde-kwaliteit

De verschillen in isolatiewaarde van HR-glas:

  • HR:  dubbel glas met coatinglaag
  • HR+: dubbel glas met coating en argon vulling (spouwdikte 9 – 12 mm.)
  • HR++: dubbel glas met coating en argon vulling (spouwdikte 15 mm. of meer)
  • HR+++: triple glas heeft drie glasplaten met coating en argon vulling

Er bestaat ook HR-glas of triple met een zonwerende coating. In de zomer is het daardoor lekker koel, aangezien het glas minder zonlicht doorlaat. Een nadeel is dat u in het voorjaar en in de hersft dan wel minder gratis zonnewarmte binnenkrijgt.

Ook kan het glas naast wering van warmte- en kou, extra functies vervullen, bijvoorbeeld naast een zonwerende coating ook voor andere eigenschappen worden samengesteld voor een nog groter wooncomfort en veiligheid.

Isolatiewaarde glas in U-waarde

Een graadmeter voor de hoeveelheid warmte die glas doorlaat, is de U-waarde. Hoe minder warmte het glas doorlaat des te lager de U-waarde. Hoe lager deze waarde dus is, des te beter isoleert het glas. HR-glas heeft dus een veel hogere U-waarde dan HR+++ (drievoudig) glas/ triple glas. HR+++ (drievoudig) wordt eigenlijk alleen gebruikt voor het energieneutraal maken van woningen. Toch kan ik u hierin specifiek adviseren om met HR++ dat doel ook te halen!

Vragen over glas en isolatiewaarde?

Heeft u vragen over isolatieglas of wilt u graag weten wat voor uw woning of pand de beste glas oplossing is?

Verschil oppervlak temperaturen glas in de praktijk

Hieronder ziet u een demonstratie van opwarming bij enkel glas en HR++ glas aan de hand van een waterkoker en mijn warmtecamera. Als de waterkoker 78,6 graden warm is dan wordt het HR++ glas 26.2 graden en het enkel glas 35,6 graden. Met enkel glas verliest u dus erg veel meer warmte uit uw huis of pand!
Warmteverlies en koudebruggen ontdekken met de warmtescan
T

Dak: Warmteverlies via het dak door slechte isolatie

T

Dak: Warmteverlies via het dak door slechte isolatie

N

Inzicht in uw vastgoed

Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.

N

Snel en doeltreffend

Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.

N

Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet

Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.

Benieuwd hoe ook u energie kunt besparen?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte en ontdek waar voor u de grootste kansen liggen om te besparen op uw energiekosten.