Energiebesparing
Energie-zuinige ventilatie
Naarmate de woning/ pand steeds beter wordt na-geïsoleerd, neemt het onderdeel ventilatie een steeds groter aandeel in uw totale energieverliezen, iets wat vaak vergeten wordt! Zorg door goed te ventileren ervoor dat alle ‘vuile’ lucht de woning/ verblijfsruimte verlaat en er ook een gecontroleerde toevoer is van schone lucht, dit is dus geen tocht. Hiermee zorg je voor een gezond en belangrijk ‘binnenklimaat’ van noodzakelijke gezonde schone lucht. Daarnaast heeft ventilatielucht dat rechtstreeks van buiten toegelaten wordt altijd een temperatuurverschil met buiten, waardoor het veel energie kost om het binnen te gebruiken. Hieraan is zeer veel winst te behalen met een duurzame energiezuinige ventilatie.
Ventileren altijd belangrijk
Natuurlijke ventilatie, niet energiezuinig
Mechanisch ventileren, niet energiezuinig
Met mechanische ventilatie zorgt u ervoor dat er voortdurend ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt continu e de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt er verse lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht (winter) en warme lucht (zomer) in grote hoeveelheden dag en nacht de woning in komt. Een niet energiezuinige ventilatie, 24/7 wordt er dure opgewarmde (winter) of gekoelde (zomer) lucht verbruikt, waardoor het energieverbruik erg veel kan zijn, het zijn serieuze hoeveelheden!
Vanaf 1975 worden woningen steeds meer worden voorzien van mechanische ventilatie en pas in 2006 (bij nieuwbouw) verplicht is.
Energiezuinig ventileren, waarop letten
Schone lucht aanvoeren, winter (koude lucht) en zomer (hete lucht) is belangrijk, maar in verwarmde verblijfsruimten heerst meestal een gecontroleerde andere gewenste temperatuur (het binnenklimaat). Hierom is het belangrijk dat uw wooncomfort, energieverlies en de energiebehoefte (benodigde energie om het binnenklimaat stabiel te houden) niet teveel toenemen. Hou daarom bij na-isoleren al met verschillende technische onderdelen rekening;
- Soort ventilatie motor (verbruik), energiezuinigheid
- Warmtewisselaar met binnenklimaat, WTW
- Capaciteit van buiten, met welke temperaturen
- CO2 sturing
- Vochtsturing
- Aantal aanwezige personen/ dieren, capaciteit van binnen
- Open verbranding warmteopwekker, waar haalt deze zijn brandstoflucht vandaan?
Echt energiezuinig ventileren, balansventilatie met filters
- Centraal systeem, een unit dat alle verblijfsruimten bedient (in nieuwbouw)
- Decentraal (of lokaal) systeem, per verblijfsruimte (in bestaande bouw, belangrijkste energie intensieve ruimten).
De balansventilatie maak gebruik van zogenaamde warmteterugwinning. De warmte (winter)/ koelte (zomer) die aanwezig is in de afvoerlucht wordt tot zeker 95% teruggewonnen. Deze warmte/ koelte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht, het verschil wordt flink teruggebracht. Daarnaast kunnen op sommige systemen met een CO2-meting worden uitgebreid, zodat de apparatuur nog maar op ca. 10% werkt als er niemand thuis is! Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen en het wooncomfort in de woning/ pand of de betreffende verblijfsruimte verhogen.
Ventilatie en energiebesparen, goed mogelijk
Inzicht in uw vastgoed
Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.
Snel en doeltreffend
Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.
Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet
Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.
Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?
Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.
Tools bij energie besparen
Het wordt nu tijd om energie te besparen
Wil je direct starten met het besparen van energie? En je energie rekening drastisch omlaag brengen? Begin dan nu met het besparen van energie. Neem vrijblijvend contact op.