Energiebesparing

Energie-zuinige ventilatie

Home – Energie besparen – Energiebesparende producten en maatregelen – Energiezuinige ventilatie

Naarmate de woning/ pand steeds beter wordt na-geïsoleerd, neemt het onderdeel ventilatie een steeds groter aandeel in uw totale energieverliezen, iets wat vaak vergeten wordt! Zorg door goed te ventileren ervoor dat alle ‘vuile’ lucht de woning/ verblijfsruimte verlaat en er ook een gecontroleerde toevoer is van schone lucht, dit is dus geen tocht. Hiermee zorg je voor een gezond en belangrijk ‘binnenklimaat’ van noodzakelijke gezonde schone lucht. Daarnaast heeft ventilatielucht dat rechtstreeks van buiten toegelaten wordt altijd een temperatuurverschil met buiten, waardoor het veel energie kost om het binnen te gebruiken. Hieraan is zeer veel winst te behalen met een duurzame energiezuinige ventilatie.

Ventileren altijd belangrijk

Uw huis/ woning of ander gebouw, zijn de verblijfsruimten voor de mens altijd belangrijk, zeker ook de juiste hoeveelheid ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Helaas is in een redelijk wat woningen in Nederland het binnenklimaat niet voldoende op orde. Doordat vocht en vuil met ook te hoge concentraties schadelijke fijnstof en CO2 in de lucht onvoldoende worden afgevoerd en tegelijkertijd schone lucht wordt aangevoerd. Dit kan mede leiden tot schimmelvorming en gezondheidsklachten zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Daarnaast is een vochtig binnenklimaat erg geschikt voor huisstofmijten. Als u zorgt dat uw woning altijd goed wordt geventileerd, opdat alle ‘vuile’ lucht tijdig de woning verlaat en er een toevoer is van schone lucht, heeft u altijd een gezond binnenklimaat.
Baart-DOET-energieadvies-energiebesparing-energiezuinige- ventilatie

Natuurlijke ventilatie, niet energiezuinig

In een groot aantal oude huizen wordt door het openen van ramen en deuren de ventilatie geregeld. Daar is geen mechanisch ventilatiesysteem aanwezig, waardoor er sprake is van een natuurlijk ventilatiesysteem, vooral via infiltratie van lucht door oude naden en kieren wordt nu ongecontroleerd geventileerd. Wanneer u uw huis goed na-isoleert, worden vaak de naden en kieren  nagenoeg dicht gemaakt. Hierdoor neemt de infiltratie een heel stuk af en gecontroleerde ventilatie wordt nu belangrijker, infiltratie toestroom en afvoer nemen nu immers af. Hetgeen betekent dat er niet altijd automatisch voldoende geventileerd wordt voor de mens. Een gezond binnenklimaat moet nu technisch geregeld worden. Daarom is een ventilatiesysteem (gestructureerd en motorisch geregeld) mechanische ventilatie een belangrijke vervolgstap op het na-isoleren van een woning, welke kiest u, laat mij hierin adviseren.

Mechanisch ventileren, niet energiezuinig

Met mechanische ventilatie zorgt u ervoor dat er voortdurend ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt continu e de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt er verse lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht (winter) en warme lucht (zomer) in grote hoeveelheden dag en nacht de woning in komt. Een niet energiezuinige ventilatie, 24/7 wordt er dure opgewarmde (winter) of gekoelde (zomer) lucht verbruikt, waardoor het energieverbruik erg veel kan zijn, het zijn serieuze hoeveelheden!
Vanaf 1975 worden woningen steeds meer worden voorzien van mechanische ventilatie en pas in 2006 (bij nieuwbouw) verplicht is.

Energiezuinig ventileren, waarop letten

Schone lucht aanvoeren, winter (koude lucht) en zomer (hete lucht) is belangrijk, maar in verwarmde verblijfsruimten heerst meestal een gecontroleerde andere gewenste temperatuur (het binnenklimaat). Hierom is het belangrijk dat uw wooncomfort, energieverlies en de energiebehoefte (benodigde energie om het binnenklimaat stabiel te houden) niet teveel toenemen. Hou daarom bij na-isoleren al met verschillende technische onderdelen rekening;

  • Soort ventilatie motor (verbruik), energiezuinigheid
  • Warmtewisselaar met binnenklimaat, WTW
  • Capaciteit van buiten, met welke temperaturen
  • CO2 sturing
  • Vochtsturing
  • Aantal aanwezige personen/ dieren, capaciteit van binnen
  • Open verbranding warmteopwekker, waar haalt deze zijn brandstoflucht vandaan?
Dit bovenstaande tezamen bepalen hoeveel energieverlies > er jaarlijks verloren kan gaan en het is de moeite waard om dat serieus aan te pakken. Structureel energiezuinig ventileren en toch gezonder in uw woning/ pand leven, het kan heel goed samen!

Echt energiezuinig ventileren, balansventilatie met filters

Met ventilatie regelt u niet alleen de afvoer (vuile lucht) maar ook de aanvoer van schone lucht. Een modern en duurzaam ontwikkeld ventilatiesysteem dat geheel aan echt energiezuinige ventilatie voldoet, heet Balansventilatie. Deze Balansventilatie zorgt voor een compleet gescheiden binnenklimaat met buiten. Het buiten- en binnenklimaat blijven gescheiden van elkaar, waardoor wooncomfort en energiebehoefte nagenoeg niet worden beïnvloed. Voor de gezondheid kan de apparatuur worden voorzien van meerdere typen luchtfilters. Er zijn ruwweg twee manieren van toepassen binnen een gebouw/ woning van Balansventilatie;
  • Centraal systeem, een unit dat alle verblijfsruimten bedient (in nieuwbouw)
  • Decentraal (of lokaal) systeem, per verblijfsruimte (in bestaande bouw, belangrijkste energie intensieve ruimten).

De balansventilatie maak gebruik van zogenaamde warmteterugwinning. De warmte (winter)/ koelte (zomer) die aanwezig is in de afvoerlucht wordt tot zeker 95% teruggewonnen. Deze warmte/ koelte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht, het verschil wordt flink teruggebracht. Daarnaast kunnen op sommige systemen met een CO2-meting worden uitgebreid, zodat de apparatuur nog maar op ca. 10% werkt als er niemand thuis is! Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen en het wooncomfort in de woning/ pand of de betreffende verblijfsruimte verhogen.

Ventilatie en energiebesparen, goed mogelijk

Kortom energiezuinig en toch gezond ventileren dat altijd dag en nacht moet plaatsvinden, is belangrijk en nodig. Hierop structureel energie besparen kan (vraaggestuurd) en ook nog eens flink verbeteren in uw en uw medebewoners/ gebruikers voor wooncomfort en gezondheid. Het kan allemaal, door te investeren in balansventilatie, een energiezuinige ventilatie is nog meer genieten van uw kostbare vastgoed!
N

Inzicht in uw vastgoed

Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.

N

Snel en doeltreffend

Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.

N

Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet

Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.

Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.