Energiebespaarplan van Aernout Jacobs

Energiebespaarplan (Arnout en zijn vrouw Birgitte)Zwollenaar Aernout Jacobs liep al een tijdje rond met het idee om energie te gaan besparen en tegelijk iets te doen voor ons milieu. Met zijn vrouw Birgitte had hij besloten om voorlopig te blijven wonen in hun achttien jaar oude woning in Stadshagen. Hij vond het daarom tijd worden om een aantal verbeteringen aan zijn woning door te voeren.

In eerste instantie dacht hij aan het plaatsen van zonnepanelen en zocht op de site van Blauwvinger Energie naar advies hierover. Toen hij via deze site met mij in contact kwam en erachter kwam wat ik allemaal deed, werd ook zijn interesse voor gas besparen gewekt. Samen gingen we kijken wat hij in en om zijn woning kon besparen op gas en stroom.

Warmteverlies in kaart brengen

Om goede verbeterstappen in gasvermindering te kunnen zetten, is het verstandig om eerst het warmteverlies van een woning te meten. Met mijn warmtescan mocht ik het hele huis van Aernout door en ik bemerkte dat het door de kieren van de voor- en achterdeur flink tochtte. Dit was op het infraroodbeeld van mijn camera ook duidelijk waarneembaar. Als er veel warmte (energie) weglekt, moet er ook extra worden gestookt, wat de nodige kosten met zich meebrengt.

Stroom besparen met iungo

Tevens liet ik Aernout het duurzame product iungo zien, een energiemanager waarbij je het energieverbruik per apparaat (groep) kunt monitoren. Op een computer, telefoon of tablet is het energieverbruik van alle apparaten te zien en ook zijn alle apparaten (denk zeker ook aan lampen) op afstand te bedienen. Een kastje dat de gegevens meet en een tussenstekker per apparaat is alles
dat benodigd is.

Nieuwe koelkast door iungo

http://www.copyvoorcoaches.nl/seo-check-up/

Gegevens oude koelkast

Door iungo kwam Aernout erachter dat zijn zeventien jaar oude koelkast toch wel erg veel stroom opslurpte. Na het monitoren met iungo heeft hij meteen een nieuwe koelkast aangeschaft.

Het gemiddelde verbruik van zijn oude koelkast was 600 kWh (kilowattuur) per jaar en zijn nieuwe koelkast zit op een gemiddeld verbruik van 130 kWh per jaar. Hiermee heeft Aernout een besparing van zeker 50%. Zie hier boven en onder de weergave’s uit zijn iungo waar het verschil in verbruik tussen de oude en nieuwe koelkast mooi af te lezen is. Aernout is blij met deze openbaring.

Energiebespaarplan (gegevens nieuwe koelkast)

Gegevens nieuwe koelkast

Met iungo is hij zich echt bewust geworden van zijn stroom- en gasverbruik.

Aernout raakte steeds enthousiaster over de vele verbetermogelijkheden voor zijn huis, maar ook over de mogelijkheden om zelf energie op te wekken voor stroom en warmte. Samen besloten we hier een Energiebespaarplan voor op te stellen.

Inzichtelijk Energiebespaarplan

Bij een Energiebespaarplan houd ik rekening met veel facetten. Naast iemands wensen, houd ik ook rekening met het soort woning en de mogelijkheden voor isolatie en energie-opwekkers. Na een aantal adviesgesprekken presenteerde ik een goed doordacht plan waar Aernout nog steeds heel content mee is.

Het plan bevat de volgende onderdelen:

 • Nieuwe dakbedekking
 • Solarwatt glas-glas zonnepanelen plaatsen (voor het opwekken van goedkope elektriciteit)
 • Solesta 25V zonneboiler plaatsen (voor het opwekken van goedkoop warm tap- en leidingwater)
  Vanuit het voorraadvat van de zonneboiler gaat er rechtstreeks warmwater naar wasmachine en Ecolution
 • Elga warmtepomp lucht/water (voor tapwater en ondersteuning bestaande CV, besparing op gas)
 • Ventilatiewarmtepomp Inventum Ecolution combi 50 (voor tapwater en CV ondersteuning, besparing op gas)
 • Iungo energiemonitoring en Domotica-schakelingen
 • Ramen en deur extra kierdichting (tochtdicht maken) aan buitenzijde
 • Omkasting met isolatie om betonnen drempel bij achterdeur (koude geleider)
 • Plastic zeil Tonzon op zandbodem voor dampdicht maken in de kruipruimte, veel minder luchtvochtigheid (vocht geleidt temperatuur / vreet energie)
 • Speedcomfort radiator ventilatoren (lagere instelling CV-ketelwater, besparing op gas)
 • Voordeur brievenbus dichtmaken en brievenbus buiten hangen.
  Deze opening zorgt namelijk permanent voor aanvoer van ongewenste warmte en kou

Er komt veel kijken bij een dergelijk plan. Gelukkig kan ik gebruikmaken van een groot eigen netwerk met betrouwbare installateurs, waarmee ik korte lijnen heb. Bij het plan heb ik samen met Aernout vele offertes vergeleken en hem met raad en daad bijgestaan.
In het plan trek ik de subsidies van de aanschaf- en installatiekosten af, waardoor je onderaan de streep een goed beeld krijgt van de totaalkosten.
Ook vraag ik alle mogelijke subsidies meteen aan en help Aernout bij het aanleveren van de juiste gegevens voor zijn Energiebespaarlening. De totaalkosten van het Energiebespaarplan neemt hij volledig in deze lening op. De rente die hij voor de lening betaalt, verdient hij makkelijk terug met de besparingen aan energiekosten.

Financiering Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening wordt verstrekt door de stichting Nationaal energiebespaarfonds. De rente is afhankelijk van de provincie waarin u woonachtig bent. Omdat Aernout in Overijssel woont kan hij geld lenen tegen een laag rentetarief.

“Een betere wereld begint bij jezelf. Iedereen kan een steentje bijdragen door bewuster om te gaan met energie”
Aernout Jacobs
Zwolle (Stadshagen)