Zwollenaar Aernout Jacobs liep al een tijdje rond met het idee om energie te gaan besparen en tegelijk iets te doen voor ons milieu. Met zijn vrouw Birgitte had hij besloten om voorlopig te blijven wonen in hun woning uit 1999 in Stadshagen. Hij vond het daarom tijd worden om een aantal verbeteringen aan zijn woning door te voeren. Met mijn Energiebespaarplan, ook wel Energieadvies op maat, kon ik hem optimaal helpen.
In eerste instantie dacht hij aan het plaatsen van zonnepanelen en zocht op de site van Blauwvinger Energie naar advies hierover. Toen hij via deze site met mij in contact kwam en erachter kwam wat ik allemaal deed, werd ook zijn interesse voor gas besparen gewekt. Samen gingen we kijken wat hij in en om zijn woning kon besparen op gas en stroom.
Waarom stel je een energiebespaarplan op?
Wil je besparen op je energiekosten? Dan wil je ook graag weten waar je moeten beginnen. Met een energiebespaarplan breng je alle punten in kaart waarmee je energie kunt besparen. Zo wordt er gekeken of de isolatie van de woning in orde is. Wordt in kaart gebracht waar energie weglekt? Maar er wordt ook gekeken hoe je juist weer energie kunt terug winnen. Daarnaast bespreken we wat jezelf kunt ondernemen en wat je door specialisten moet laten doen.
Warmteverlies in kaart brengen
Om goede verbeterstappen in gasvermindering te kunnen zetten, heb ik eerst het warmteverlies van de woning gemeten. Met mijn warmtescan mocht ik het hele huis van Aernout bekijken en beoordelen en ik bemerkte dat het door de kieren van de voor- en achterdeur flink tochtte. Dit was op het infraroodbeeld van mijn camera ook duidelijk waarneembaar. Als er veel warmte (energie) weglekt, moet er ook extra worden gestookt, wat de nodige kosten met zich meebrengt.
Stroom besparen met iungo
Tevens liet ik Aernout het duurzame product iungo meten is weten zien, een energiemanager zonder abonnementskosten waarbij je het energieverbruik per apparaat (groep) kunt monitoren. Op een computer, telefoon of tablet is het energieverbruik van alle apparaten te zien en ook zijn alle apparaten (denk zeker ook aan lampen) op afstand te bedienen. Een kastje dat de gegevens meet en een tussenstekker per apparaat is alles dat benodigd is. Ook uit te breiden als Domotica!
Nieuwe koelkast door iungo

Gegevens oude koelkast
Door iungo kwam Aernout erachter dat zijn zeventien jaar oude koelkast toch wel erg veel stroom opslurpte. Na het monitoren met iungo heeft hij meteen een nieuwe koelkast aangeschaft.
Het gemiddelde verbruik van zijn oude koelkast was 600 kWh (kilowattuur) per jaar en zijn nieuwe koelkast zit op een gemiddeld verbruik van 130 kWh per jaar. Hiermee heeft Aernout een besparing van zeker 50%. Zijn iungo wordt hiermee snel terugverdient.
Zie hier boven en onder de weergave’s uit zijn iungo waar het verschil in verbruik tussen de oude en nieuwe koelkast mooi af te lezen is. Aernout is blij met deze openbaring.
Met iungo is hij zich echt bewust geworden van zijn stroom- en gasverbruik.

Gegevens nieuwe koelkast
Aernout raakte steeds enthousiaster over de vele verbetermogelijkheden voor zijn huis, maar ook over de mogelijkheden om zelf energie op te wekken voor stroom en warmte. Samen besloten we hier een Energiebespaarplan voor op te stellen.
Inzichtelijk Energiebespaarplan
Bij een Energiebespaarplan houd ik rekening met veel facetten. Naast Aernouts wensen, hield ik ook rekening met zijn soort woning en de mogelijkheden voor isolatie waarom belangrijken energie-opwekkers. Na een aantal adviesgesprekken presenteerde ik een goed doordacht plan.
Het plan bevatte de volgende onderdelen:
- Nieuwe dakbedekking. (Dakisolatie verbeteren was in dit plan helaas geen budget
voor beschikbaar). - Solarwatt glas-glas zonnepanelen plaatsen, op dak en aan gevel (voor het opwekken van veel goedkope
elektriciteit). - Ventilatiewarmtepomp Inventum Ecolution combi 50 (voor tapwater en CV
ondersteuning, besparing op gas, ventilatielucht uit woning teruggewonnen). - Solesta 25V zonneboiler plaatsen (voor het opwekken van goedkoop warm tap- en
leidingwater). Vanuit het voorraadvat van de zonneboiler gaat er rechtstreeks warmwater naar de wasmachine en Ecolution. - Elga warmtepomp lucht/water als primair CV-ketel met daarachter de CV-combiketel op gas als back-up, hierdoor veel besparing op gas.
- Iungo energiemonitoring en Domotica-schakelingen.
- Gevel Ramen en deuren, extra kierdichting (tochtdicht maken) aan buitenzijde.
- Omkasting met isolatie om betonnen drempel bij achterdeur (koude geleider).
- Plastic zeil Tonzon (bodemfolie) op zandbodem voor dampdicht maken in de kruipruimte, veel
minder luchtvochtigheid in kruipruimte en in de woning (vocht geleidt temperatuur
en dat vreet energie). - Speedcomfort radiator ventilatoren (lagere instelling CV-ketelwater, besparing op
gas). - Voordeur brievenbus dichtmaken en brievenbus buiten hangen. Deze opening zorgt namelijk permanent voor aanvoer van ongewenste warmte en kou.
Er komt veel kijken bij een dergelijk energiebesparingsplan. Gelukkig kon ik gebruikmaken van een groot eigen netwerk met betrouwbare aannemers, waarmee ik korte lijnen heb.
Bij het plan heb ik samen met Aernout vele offertes vergeleken en hem met raad en daad bijgestaan.
Subsidies en lening bij Energiebespaarplan
In het plan trok ik de subsidies van de aanschaf- en aannemerskosten af, waardoor Aernout onderaan de streep een goed beeld kreeg van de totaalkosten.
Ook vroeg ik alle mogelijke subsidies meteen aan en hielp Aernout bij het aanleveren van de juiste gegevens voor zijn Energiebespaarlening. De totaalkosten van het Energiebespaarplan nam hij volledig in deze lening op.
De rente die hij voor de lening betaalt, verdient hij makkelijk terug met de besparingen aan energiekosten!
Financiering Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening wordt verstrekt door de stichting Nationaal energiebespaarfonds. De rente is afhankelijk van de provincie waarin u woonachtig bent. Omdat Aernout in Overijssel woont kan hij geld lenen tegen een laag rentetarief.
“Een betere wereld begint bij jezelf. Iedereen kan een steentje bijdragen door bewuster met energie om te gaan”, doe je ook mee?
Aernout Jacobs, Zwolle (Stadshagen)