Energieadvies
Aardgasvije woning
Wilt u volledig van het gas af en aardgasloos wonen/ werken? Benieuwd naar de vele voordelen van een aardgasvrije woning/ pand? Snel drastisch CO2 verlagen en uw energierekening blijvend verminderen, kan dat in mijn situatie?
Baart-DOET adviseert u graag over alle ins- en outs en geeft aan hoe u praktisch tot een toekomstige aardgasvrije of aardgasloze woning/ huis/ pand komt. Het is eerder mogelijk dan u nu denkt!
Het belang van een aardgasvrije woning
In negen van de tien woningen wordt nog aardgas gebruikt voor verwarming, warm water en soms ook koken. Aardgas is een fossiele brandstof die op raakt en bij gebruik ervan komt CO2( een broeikasgas) vrij dat de klimaatverandering verergert. Naast dat aardgas erg slecht is voor ons Klimaat is dat gas ook gevaarlijk. Jaarlijks zijn er nog steeds incidenten met gasontploffingen en koolmonoxidevergiftiging met dodelijke afloop. Open vuur in huis brengt ook risico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor kinderen of vergeetachtige mensen.
Het gaat bij een gasloze woning niet alleen om het klimaat van onze unieke aarde. Een aardgasvrije woning heeft ook lagere energiekosten. Fijn, nu de energieprijzen zo hoog zijn. Een goed geïsoleerde en duurzaam geventileerde, aardgasvrije woning is bovendien prettig om in te wonen en heeft voldoende frisse, gezonde lucht. Aardgasloos wonen geeft hiermee een fijn goed gevoel, voor nu en in de toekomst.
Aardgasvrije woning verplicht in 2050
De overheid wil dat in 2050 alle huizen van het aardgas af en aardgasvrij zijn. Bij de huidige nieuwbouw is gasloos al jaren lang (vanaf 2018) een vereiste.
Een aardgasvrije woning/ gasloze woning zonder uitstoot van CO2 kan worden verkregen door een combinatie van:
- Goede isolatie, zoals muurisolatie.
- Zuinige efficiënte installaties voor verwarming en warm water.
- Het gebruik van duurzame energiebronnen.
Goede isolatie een must voor een aardgasvrij pand
De eerste stap voor een gasloze, aardgasvrije woning is zorgen voor goede isolatie, kierdichting en duurzame ventilatie. Bijkomend voordeel is dat u een goed geïsoleerde woning kunt verwarmen met verwarmingswater met een lagere temperatuur (aanvoer temperatuur), zeker bij het toepassen met een warmtepomp. Ook het vervangen of plaatsen van de juiste metaalvrije niet geleidende tochtstrips, het verwijderen van de brievenbusdeksel in de deur of het bevestigen van radiatorfolie helpen bij de verduurzaming van uw huis. Er zijn nog meer zaken die nodig zijn, maar deze maatregelen kunt u nu alvast doen.
Gasloze woning door duurzame energie
Na het goed isoleren kan overstappen op elektra (stroom/ elektriciteit) u flink wat geld besparen. Aardgas is namelijk drie keer zo duur als elektriciteit. Stroom kunt u zelf opwekken met zonnepanelen. Ook kunt u groene stroom, opgewekt door windmolens (indien u niet op eigen terrein kunt plaatsen), inkopen bij een groene energieleverancier.
In plaats van de HR-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden:
- Met een volledig elektrische warmtepomp kan uw huis op een energiezuinige manier gasloos worden. Deze warmtepomp op stroom haalt warmte uit de buitenlucht voor de verwarming van uw aardgasloze woning en leidingwater. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.
- Een warmtenet in uw wijk (stadsverwarming) waar uw woning op is aangesloten, met warmte uit bijvoorbeeld aardwarmte, biomassacentrale of restwarmte van een afvalverbrander.
- Elektrische infraroodpanelen. Dit is alleen een zuinige manier om het hele huis te verwarmen als uw woning echt goede isolatie heeft en u weinig ruimten/ plekken tegelijk hoeft te verwarmen met één of hooguit twee personen.
- Als u geen aardgasaansluiting meer heeft, gaat u ook elektrisch koken. Dat kan met een inductiekookplaat. Hiervoor is subsidie onder voorwaarden mogelijk. Subsidie voor elektrische kookvoorziening.
- Met een zonneboiler met subsidie zonneboiler verkrijgbaar, wordt leidingwater via een zonnecollectorop uw dak door de zon verwarmd. Het verwarmde water wordt doorgevoerd naar een voorraadvat naast uw Cv-ketel. Het water uit dit vat wordt gebruikt om leidingwater te verwarmen.
Uw woning ook aardgasvrij?
Met een combinatie van goede isolatie en duurzame energie kan uw huis of pand ook van het aardgas af. Op naar gasloos wonen /aardgasvrij pand, een aardgasvrije woning, het is eerder mogelijk dan u denkt!
Inzicht in uw vastgoed
Inzicht waaraan en waarom nog verduurzaamd kan worden.
Snel en doeltreffend
Pratisch en uitgebreid advies waarmee u direct verder kunt.
Integraal, uitgebreid alles wat er toe doet, meer niet
Uw kostbare pand, investeer wat nodig is voor goed verduurzamen.
Benieuwd hoe ook u energie kunt besparen?
Vraag geheel vrijblijvend een offerte en ontdek waar voor u de grootste kansen liggen om te besparen op uw energiekosten.
Tools bij energie besparen
Het wordt nu tijd om energie te besparen
Wil je direct starten met het besparen van energie? En je energie rekening drastisch omlaag brengen? Begin dan nu met het besparen van energie. Neem vrijblijvend contact op.