Tools bij energiebesparing

Waarom isoleren tegen warmte kou?

Home – Divi Mega Pro – Waarom isoleren tegen warmte en kou

Gericht isoleren tegen warmte of kou het waarom, u hoort en ziet het steeds meer om u heen. Mensen denken meer na over klimaatbeheersing en de andere voordelen van isoleren of na-isoleren.

Wist u dat mensen ook bewust extra isolatie aanbrengen tegen warmte en kou? Het wordt steeds belangrijker zomer en winter spelen beiden een grote rol. Met isoleren direct meer wooncomfort met verkleinen warmtebehoefte en koelbehoefte. Het energieverlies dus de energiebehoefte structureel verkleinen, waardoor verlaging van inzet installaties ventilatie, verwarming en koeling. voor de ook voor u belangrijk is.

Wanneer isoleren van uw woning?

Het verliezen van veel kostbare warmte uit uw huis zorgt niet alleen voor een hogere energierekening, maar ook voor een minder comfortabel huis. Een schommelende kamertemperatuur, koude voeten en een vochtige woning zijn vaak gehoorde klachten. Een warmtescan kan dit zichtbaar maken!

Geen of gebrekkige isolatie zorgt ook voor vocht- en/of schimmelproblemen. De warme lucht binnen gaat condenseren tegen de koude muur wat vochtige (beschimmelde) muren veroorzaakt.

Niemand staat er bij stil, maar ook tijdens warme zomers kan het goed isoleren van uw woning van pas komen. Met isoleren houd je ook de warme lucht buiten en blijft uw woning in de zomer heerlijk koel. Dat scheelt weer enorm in airco of warmtepomp kosten. Het waarom is duidelijk, het isoleren tegen de warmte is en daarmee dus ook voor koelen (kou), meer dan zeker het overwegen waard.

Baart-DOET-energieadvies-energiebesparing-advies-wooncomfort-waarom-isoleren-tegen-warmte-kou

Bouwjaar van woning bepalend (in de basis)

Wanneer uw woning gebouwd is, bepaalt in grote mate hoe goed (of slecht) uw woning al geïsoleerd is. Lees hieronder in hoeverre uw huis bij de bouw (minimaal) geïsoleerd is.

U kunt het bouwjaar van uw huis nagaan op de site van het Kadaster. Dat is zonder nieuwe kleinere verbouw of aanbouwen, dus enkel het woongebouw vanuit de oprichting.

Wel even bij ‘Zoeken’ uw adres en woonplaats intoetsen.

Bouwjaar voor 1974

Oudere woningen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd (vanuit de nieuwbouw beschouwd).

Een eengezinswoning met een bouwjaar voor 1974 gebruikt wel 3300 m3 gas per jaar (als alle ruimten worden verwarmd) door warmteverlies via ramen, gevel, dak en vloer. Een goed geïsoleerd huis dat gebouwd is na 2000 gebruikt vaak 600 m3 per jaar. Dat scheelt zo ruim € 4.000,- per jaar aan energiekosten!

Bouwjaar tussen 1975 en 1982

Tijdens de bouw hebben deze huizen matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie met een dikte tussen de 5 en 7 centimeter. De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++) en de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt volledig.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

In deze periode hebben de huizen overal (dak, gevel, vloer) matige isolatie gekregen (tussen 5 en 7 cm.) en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

De huizen uit deze periode hebben een goed dak, gevel- en vloerisolatie. Tijdens de bouw is dubbel glas geplaatst. Het is de moeite waard om het huidige glas te vervangen door HR++ of triple glas.

Bouwjaar vanaf 2000 tot nu

Alle woningen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Isolatie is hier eigenlijk niet meer nodig. Misschien extra isolatie bij vloerverwarming op de beganegrond.

Waarom isoleren (tegen warmte en kou): Alle voordelen

Goede isolatie van dak, vloer en buitenmuren zorgt voor minder vocht en tocht in uw huis en binnen blijft het in de winter constanter warm en in de zomer constanter koel.

Denk bij isoleren ook aan de vermindering van CO2-uitsoot die zo schadelijk is voor ons milieu. Er zijn vele varianten in isolatie.

Nog meer voordelen van na-isolatie:

  • Grote energiebesparing per jaar
  • Kleinere (goedkopere) verwarmingsketel mogelijk
  • Mogelijkheden voor (bijna) energieneutraal met natuurenergie/ duurzame energie
  • Mogelijkheden verwarmingsketel en/of warmtepomp toevoegen
  • Minder last van buitengeluiden (Denk aan de vele zomerfeestjes)
  • Hoger energielabel = meer opbrengst bij huisverkoop (gemiddeld 12 %)

Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.

N

Koudebruggen

Ontdek gebieden waar warmte (of kou) gemakkelijk ontsnapt.

N

Warmteverlies

Aantonen van warteverlies door slechte of geen isolatie.

N

Lekken & infitratie

Vind ongewenste luchtstromen door openingen in de woning.