Energieadvies

Energieverbruik terugdringen voorbeeld

Home – Divi Mega Pro – Energieverbruik terugdringen voorbeeld

Tussenwoning 1999 Aernout Jacobs, een voorbeeld (2017)

Het terugdringen van energieverbruik als voorbeeld, hebben Arnout en Birgitte de eerste grote stappen van hun  Energiebespaarplan  in uitvoering genomen. Twee warmtepompen (met subsidie)- een hybride warmtepomp voor de verwarming aan de CV-ketel, een ventilatiewarmtepompboilertje met eraan een compacte zonneboiler 100 liter voor warmwater (met subsidie)- zijn geplaatst en op verschillende plekken is kierdichting en een dubbele tochtwering aangebracht. Hiermee wordt het energieverbruik permanent drastisch  teruggedrongen en daarmee ook een flinke CO2 verlaging.

Installatie van twee warmtepompen

De ventilatiewarmtepomp Inventum Ecolution combi 50 is in het technische gedeelte (washok) geplaatst en aangesloten. Deze pomp haalt warmte uit de opgewarmde woninglucht via de mechanische ventilatiekanalen en zet dit om in 50 liter tapwater. Daarnaast levert hij 1,4 kilowatt (kW) op voor de basiswarmte van de cv-ketel.

Mocht de 1,4 kW niet voldoende zijn voor de cv dan springt de Elga 4 Kw bij. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en levert maar liefst 4,9 kW op. Zelfs in de winter haalt deze pomp warmte naar binnen.

Pas als dat niet voldoende is, springt de gasketel van de cv aan, maar dat is eigenlijk alleen aan de orde als het vriest.

Baart-DOET-energieadvies-energiebesparing-advies-Energieverbruik-terugdringen-praktijkvoorbeeld-bespaarplan-Arnout-en-Birgitte

Tochtwering voor verlaging van energieverbruik​

Inmiddels is ook de voordeur postgleuf dichtgemaakt en hangt er een buitenbrievenbus. Dit is een enorme winst voor de warmte (of koelte) in huis. Eigenlijk is een brievenbus in de voordeur gewoon een groot warmteverliesgat -met een warmtecamera is dit goed te zien- en ik adviseer iedereen een dichte voordeur met een brievenbus buiten.

energieverbruik verlagen – Kierdichting. De extra kierdichting (het tochtdicht maken) bij de ramen en deuren is ook afgerond. Met speciale ventilatielatten waarop een dubbel EPDM rubberprofiel zit is geheel rondom aangebracht, nu kan er geen tocht meer door. Dit gaat Aernout ook een mooie energiebesparing opleveren.

Verdere stappen om energieverbruik terug te dringen

Er bij Aernout thuis verschillende werkzaamheden plaats, het schilderwerk en timmerwerken zijn nagenoeg gereed, momenteel wordt er nieuwe dakbedekking met loden HWA (hemelwater) uitlopen aangebracht. Nog in de planning staan het plaatsen van een zonneboiler op 20 juli 2017 en eind juli de eerste 12 zonnepanelen, later in dat jaar volgen er nog 3 extra aan de achtergevel! Met het opwekken van veel gratis zonne-energie zal de gaskraan bij Aernout nog verder worden teruggedraaid.

Kijk gerust nog even welke stappen er nog meer gezet gaan worden in Aernouts Energiebespaarplan.

Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.

N

Koudebruggen

Ontdek gebieden waar warmte (of kou) gemakkelijk ontsnapt.

N

Warmteverlies

Aantonen van warteverlies door slechte of geen isolatie.

N

Lekken & infitratie

Vind ongewenste luchtstromen door openingen in de woning.