Energieadvies
Energieneutraal maken
Wat is energieneutraal?
Uw huis is pas energieneutraal als uw energieverbruik net zo hoog is als het totaal aan energie dat u er zelf voor opwekt. Bij het energieneutraal maken van uw huis wordt eerst gekeken naar het besparen op (toekomstige) benodigde energie. Als u weet hoeveel energie u daarna nog verbruikt, weet u ook wat u precies kunt doen om de benodigde restant energie zelf of extern op te wekken. Energie opwekken kunt u zelf doen met zonnepanelen, zonneboiler, of warmtepomp maar er zijn ook manieren om collectief zonne-energie, wind- of aardwarmte in te winnen. Hiermee kunt ook nog eens combinaties mee maken, waarmee het nog interessanter gaat worden.
Energieneutraal maken van huis, pand, vastgoed met Trias
Aan de hand van het Trias energiebespaarmodel ga ik, met u het gehele pand langs opdat alle verschillende onderdelen aan bod komen. In drie niveaus wordt met u zo praktisch en zo goed als mogelijk, uw pand direct energieneutraal ontworpen.
De drie niveaus voor energieneutraal maken bestaan uit:
1. Energie besparen, grootste stap
Eerst wordt er gekeken wat er gedaan kan worden om de energievraag drastisch te verminderen, waar het kan. Meestal kan er in het dak, de muren en vloeren goed geïsoleerd worden of met extra isolatie worden voorzien, wat direct een grote bespaar stap is. Daarbij worden ook alle kieren en naden gedicht met tochtstrips, tochtband of ander speciaal dichtingsmateriaal.
Een belangrijk onderdeel zijn ook de ramen in uw huis. De isolatiewaarde van glas wordt nog weleens onderschat, maar na het vervangen voor dubbel-, tripple- of HR++ glas gaat uw energiebesparing met grote sprongen vooruit.
Een geweldig middel dat ik als energieadviseur in deze stap gebruik, is de warmtescan. Hiermee kan ik met warmtebeelden (buiten en binnen) in de winter precies zien waar warmte uit uw huis weglekt. In de zomer kan deze thermografische scan binnen worden uitgevoerd om na te gaan waar er teveel warmte naar binnen komt.
Naast bouwkundige en installatietechnische maatregelen en voorzieningen, zal ik ook kritisch met u kijken naar huishoudelijk energieverbruik. Verbeter waar het kan, verlichting, apparaten, gedrag bewoners en meer efficiente schakelingen.
2. Benodigde energiestromen, hoe organiseren advies
Als er in stap 1 minder energie weglekt en minder huishoudelijk energieverbruik nodig is, hoeft u ook minder energie zelf op te wekken, eigenlijk heel logisch. Daarmee bespaart u dus op kosten van aanschaf op energieopwek installaties, maar ook op kleinere warmteopwek apparatuur met toebehoren, dubbele winst dus. Uw (toekomstige) energiebehoefte kan nu berekend worden, waarna u zoveel als mogelijk is op uw eigen pand het duurzaam energieopwekken kunt gaan organiseren. Dat wil zeggen dat u duurzame energie uit de natuur haalt. Dit is in de meeste gevallen zonne-energie, luchtenergie of windenergie. Bij zonneenergie kunt u denken aan zonnepanelen of een zonneboiler.
Energie inwinnen met buitenlucht kan het hele jaar door, middels een of meerdere warmtepompen, die ter vervanging van een CV-combiketel wordt ingezet. De buitenlucht (warm of koud, er zit altijd energie in) zorgt dan mede voor de opwarming van water in
uw huis/ woning/ pand. Met een speciaal rekenprogramma kan ik dit praktijkgericht berekenen. Het op te stellen advies laat zien hoeveel energie er wordt gebruikt en benodigd is. Door effectiever met energie (warmte) om te gaan, en hierin keuzes te maken, hoeft er hierna nog maar weinig energie gebruikt te worden. Het doorrekenen wat ik doe, is op de totale investering een relatief kleine investering, u bespaard namelijk direct met in de inkoop/ uitvoering en daarnaast ook op de toekomstige energie- en investerings- en milieulasten, driedubbele winst dus!
3. Restant benodigde energie, duurzaam lokaal inkopen
Mogelijk kan er een klein deel van de (toekomstige) benodigde energie niet geheel zelf worden opgewekt om uw pand volledig energieneutraal te maken. Dan is het voor het milieu en de samenleving verstandig om lokaal duurzaam in te kopen, dat kan bij de plaatselijk energiecooperatie, in Nederland zijn er momenteel al ruim 700 opgericht! Economie verstrekkend, ook inzet lokale geldmiddelen blijvend inzetbaar en meer lokale werkgelegenheid. Daarnaast versterkt het de lokaal zwakkeren, de cooperatie samen met de Gemeente hebben meestal hiervoor een speciaal steunprogramma om Energiearmoede tegen te gaan en het milieu (korter transport/ afstand) en CO2 verlagen telt allemaal mee, doet u NU ook mee?
Voordelen energieneutraal maken van uw huis/ pand?
Ik streef bij het energieneutraal maken van uw huis/ pand altijd naar aardgasloos/ aardgasvrij! Dat scheelt u dus mooi in de energiekosten en bovendien veel minder CO2 voor ons milieu.
Nog meer voordelen van een energieneutraal huis/ woning/woongebouw/ pand:
- Waardevermeerdering van uw vastgoed
- Wooncomfort gaat omhoog, voor bewoners en huisdier
- Gezonder leefklimaat
- Erg goed voor ons milieu
Heeft u nog vragen over de mogelijkheden van energieneutraal maken of wilt u graag weten wat ik daarin voor uw situatie kan betekenen?
Benieuwd hoe ook u energie kan besparen?
Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden, die u helpen te besparen op energiekosten.
Koudebruggen
Ontdek gebieden waar warmte (of kou) gemakkelijk ontsnapt.
Warmteverlies
Aantonen van warteverlies door slechte of geen isolatie.
Lekken & infitratie
Vind ongewenste luchtstromen door openingen in de woning.
Tools bij energie besparen
Het wordt nu tijd om energie te besparen
Wil je direct starten met het besparen van energie? En je energie rekening drastisch omlaag brengen? Begin dan nu met het besparen van energie. Neem vrijblijvend contact op.
Recente reacties