Bouwtechnische keuring

Gaat u een bestaande woning of bedrijfspand kopen en wilt u zeker weten dat alles in orde is? Zodat u niet teveel betaald of kunt afdingen? Wordt er voor u een nieuwbouwwoning opgeleverd en wilt u zeker weten of er juist, volgens de technische omschrijving, gewerkt is?
Graag geef ik u met mijn bouwtechnische keuring het vertrouwen dat u nodigt heeft om te tekenen en met gerust hart uw nieuwe huis of bedrijf te betrekken.

Baart-DOET energie- en bouwadvies regio Zwolle energiebesparen energieverlie beperken bespaar milieu minder CO2 woning huis pand bestaand en nieuwbouw vastgoed

Baart-DOET energie- en bouwadvies Zwolle keurt bouwtechnisch

Verplichting bij aankoop woning

Niet alleen de verkoper heeft verplichtingen. Als koper heeft u een informatieplicht, waardoor u zelf ook gedeeltelijk verantwoordelijk bent dat eventuele gebreken aan het licht komen. Een extra motief om waardevolle informatie in te zamelen alvorens u tot koop overgaat.

 

Bouwtechnische keuring in de praktijk

Als gediplomeerd, onafhankelijk en ervaren bouwkundig inspecteur stel ik bij een bouwtechnische keuring de huidige bouwtechnische staat van een woning of pand vast. Ik signaleer gebreken en informeer u over de eventuele (grote) problemen in de toekomst.
Mijn bouwkundige inspectie is alleen visueel. Dus ik klim op een ladder en maak luiken open, maar haal niets los en maak ook nergens gaten in.
Aangezien mijn inspectie geen asbestinventarisatie is, kan ik asbest nooit uitsluiten. Ik noteer alleen de asbest die ik met het blote oog kan zien.

De volgende zaken inspecteer ik tijdens een bouwtechnische keuring:

 • Fundering
 • Kelder en kruipruimte
 • Vloerconstructies
 • Trappen
 • Dak, dakconstructies
 • Buitengevel
 • Goten en hemelwaterafvoeren
 • Schilderwerk
 • Sanitair en keuken
 • Binnenmuren, deuren en kozijnen
 • Buitenkozijnen, beglazing, hang- en sluitwerk
 • Gas-, drinkwater-, en vuilwaterinstallaties
 • Elektrische installaties
 • Verwarmingsinstallaties
 • Ventilatievoorzieningen
 • Bijgebouwen

Bij een appartement keur ik alleen het privégedeelte en de vanuit het appartement zichtbare gemeenschappelijke ruimten.

 

Warmtescan bij mijn bouwtechnische keuring (optie)

Met mijn warmtebeeldcamera kan ik infrarood beelden maken. Dit zijn warmtebeelden die temperatuurverschillen letterlijk in beeld laten zien. Hierdoor kan ik precies nagaan of de woning of het bedrijfspand goed geïsoleerd is. Warmtelekken komen snel aan het licht en kunnen gericht geïsoleerd worden.

 

Uitgebreid rapport na bouwtechnische keuring

Binnen enkele werkdagen krijgt u van mij al een bouwkundig rapport met daarin een fotoreportage en een omschrijving van de gevonden gebreken. Alle te verwachten onderhoudskosten voor de komende vijf jaar worden overzichtelijk in het rapport gepresenteerd.
Een bouwtechnisch rapport is vaak onderdeel van een prijsonderhandeling bij de aankoop van een huis of bedrijfspand. Het kan zelfs leiden tot ontbinding van een koopcontract. Mijn keuring heeft zijn waarde meer dan eens bewezen en kan ook voor u van grote waarde zijn.

 

Voordelen van een bouwtechnische keuring

Zowel voor u als koper, verkoper of bewoner van een woning zijn er mooie voordelen te benoemen als het gaat om het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

Check alle voordelen van een bouwtechnische keuring.

 

Veel gestelde vragen over de bouwtechnische keuring

Is een bouwtechnische keuring hetzelfde als een taxatie?

Nee, bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald.
Bij een bouwtechnische keuring wordt er gekeken naar de bouwkundige staat van de woning.

 

Heb ik als koper een onderzoeksplicht?

Ja, naast dat de verkoper verplicht is om alle feiten aan de koper te melden, waarvan verondersteld kan worden dat ze voor de besluitvorming van de koper relevant zijn, heeft u een onderzoeksplicht. U moet dus zelf moeite doen om belangrijke zaken te controleren.

 

Wanneer is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren?

Als u niet zeker bent van de staat van uw toekomstige woning. Door een keuring weet u zeker dat u geen kat in de zak gaat kopen.
Het is ook verstandig om uw woning te laten keuren bij verkoop. Dat geeft de (potentiële) koper vertrouwen en versneld het verkoopproces.

 

Kan ik het keuringsrapport meenemen in de onderhandelingen?

Ja, u kunt met mijn bouwtechnische keuring afdingen op de verkoopprijs. Veel consumenten hebben hun eindbod ermee verlaagd. Het is daarom goed om voorafgaand en niet na het tekenen van een koopcontract een aankoopkeuring te laten uitvoeren.

 

Kan ik in het koopcontract een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde laten opnemen?

Ja, u kunt in uw voorlopige koopakte laten opnemen dat de koop alleen doorgaat als het huis in orde is volgens de bouwtechnische keuring.
Uit onderzoek onder leden van Vereniging Eigen Huis blijkt dat verhoudingsgewijs veel aankopen (18%) n.a.v. de bouwtechnische keuring niet door gaan.

 

Is een bouwkundig rapport nodig voor een Nationale Hypotheek Garantie?

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt afsluiten, kunt u een keuringsrapport nodig hebben dat voldoet aan de eisen voor Nationale Hypotheek Garantie.
Het aankoopbedrag van de woning -plus eventuele verbouwingskosten- mag in 2022 maximaal € 355.000 zijn. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om te verhogen met € 21.300 om zelfs tot € 376.300 te lenen, zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen.

 

Wat wordt er allemaal beschreven in een bouwkundig rapport?

Een bouwkundige keuring geeft, door het bijbehorende rapport, een goed overzicht van de bouwkundige staat van een object.

Bijvoorbeeld:

 • Welke onderdelen hebben onderhoud nodig?
 • Wat moet direct en wat moet op de langere termijn worden uitgevoerd?
 • Hoe is de kwaliteit van de vloer?
 • Hoe is de constructie?

 

Wat zijn verborgen gebreken?

Het kan voorkomen dat u na de aankoop van een woning gebreken vindt die aanzienlijke reparatiekosten met zich meebrengen. De vraag is dan of deze kosten zijn te verhalen op de verkoper. In voorkomende gevallen moet worden nagegaan of de gebreken al voor de koop aanwezig waren en of de verkoper op de hoogte was en dus melding had moeten maken. Of dat u als koper de gebreken bij een normaal en gebruikelijk onderzoek had kunnen zien.

 

Hoe verloopt de bouwtechnische keuring voor een appartement?

Dit is in feite hetzelfde als voor een eengezinswoning. Alleen wordt dan uitsluitend het privégedeelte geïnspecteerd en dus niet de gemeenschappelijke ruimten van het appartementencomplex.

 

Wie is verantwoordelijk voor het verkrijgen van toegang tot de woning?

U bent zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van toegang tot de woning. Dit regelt u bijvoorbeeld via de makelaar.

 

Vragen over mijn bouwtechnische keuring?

Heeft u nog vragen over mijn bouwtechnische keuring of wilt u graag dat ik er één kom uitvoeren? Neem gerust contact op.

Baart-DOET geeft u met een bouwtechnische keuring waardevolle informatie met veel tips.

 

Een bouwtechnische keuring nodig?

Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Baart-DOEt energie- en bouwadvies omgeving Zwolle energiebesparen tips energievermindering besparen goed voor milieu en portemonee geld besparen CO2 verminderen energieneutraal wonen bouwkundige passie voor uw vastgoed

Erik Baart | Eigenaar Baart-DOET

Ik, Erik Baart, luister naar uw wensen en combineer dit met het luisteren naar mijn groene hart. Het is mijn missie om duurzaam te bouwen en energie te besparen. Met mijn energieneutraal maken van uw vastgoed, probeer ik zoveel mogelijk gaskranen dicht te draaien en de schadelijke CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we zorgdragen voor het behoud van onze wereld, opdat het voor de mens fijn wonen is.