10 tips om thuis energie te besparen

10 tips om thuis energie te besparen
15 mei 2019 Erik Baart
10 tips om thuis energie te besparen

Bent u op zoek naar 10 goede tips om thuis snel en effectief energie te besparen? Zodat u minder Co2 uitstoot en ook nog eens de energierekening flink omlaag schroeft?

Lees hieronder dan mijn 10 slimme tips om thuis snel energie te besparen.

 

Tip 1 Energie besparen op uw koelkast

Zet uw koelkast ten minste tien centimeter van de muur af. Het bespaart u behoorlijk energie als de warmte, die aan de achterkant vrijkomt, beter weg kan. Ook kan uw koelkast de warmte beter kwijt als u uw koelkast aan de achterzijde stofvrij houdt.
Vervang die behoorlijk oude koelkast (energielabel koelkast vanaf B, C en lager) door een energiezuinige koelkast A+ of hoger. Dit bespaart u enorm veel energie.

 

Tip 2 Energie besparen op uw vriezer

Veel ijs in uw vriezer kost onnodig veel energie. Zorg dat uw vriezer van binnen ijsvrij blijft en ontdooi hem om de twee maanden zodat al het ijs er goed uit kan.
Vervang die behoorlijk oude vriezer (energielabel vriezer vanaf B, C en lager) door een energiezuinige koelkast A+ of hoger. Dit bespaart u enorm veel energie.

 

Tip 3 Energie besparen op uw wasmachineEnergie besparen met de wasmachine

Was op lage temperaturen met een zo vol mogelijke wastrommel. Met de moderne wasmiddelen van tegenwoordig krijgt u uw was ook schoon op 30 graden en het scheelt ook veel energie als u meer in één keer wast.
Vervang die behoorlijk oude wasmachine (energielabel wasmachine vanaf B, C en lager) door een energiezuinige wasmachine A+ of hoger. Dit bespaart u enorm veel energie.
Een dergelijke wasmachine in combinatie met een warmtepomp verlaagt uw energierekening drastisch.

 

Tip 4 Energie besparen op uw droger

Hang uw was, vooral bij mooi weer, wat vaker buiten of in een slaapkamer aan een rek. U kunt de was ook even in uw droger doen en buiten de droger verder laten uitdrogen. Probeer een lange droogtijd in de machine zoveel mogelijk te beperken.
Vervang die behoorlijk oude droger (energielabel droger vanaf B, C en lager) door een energiezuinige droger A+ of hoger. Dit bespaart u enorm veel energie.
Sommige drogers hebben een Economy-toets met een energiebesparend programma, speciaal voor het drogen op lagere temperaturen.

 

Tip 5 Energie besparen op uw verwarmingEnergie besparen met je verwarming en slimme thermostaat

Heeft u een woning van 1994 of jonger die al vrij goed geïsoleerd is? Maak dan de temperatuurverschillen in uw huis niet te groot. De thermostaat hoeft’s nachts en bij vertrek niet zo ver terug. Zet hem gerust continu op 15 graden. Het kost onder de streep meer energie om de verwarmingsketel steeds opnieuw aan te roepen dan dat u de verwarming wat hoger laat staan.

Als uw woning ouder dan 1994 is, dan adviseer ik u graag over goede isolatie.

 

Tip 6 Energie besparen door isolatie

Het (extra) goed isoleren van wanden, vloeren en daken kan u veel energie besparen. Ook komt het uw wooncomfort en leefklimaat ten goede.
Isoleren zorgt in de winter voor een warmer huis (minder weglekkende energie) en zomers voor een koeler huis (minder warmte komt binnen).
Kieren en spleten bij ramen en deuren kunt u dichten met tochtstrips.

Baart-DOET energie- en bouwadvies adviseert u graag over isoleren.

 

Tip 7 Energie besparen op water

Minder warm water gebruiken verlaagt uw waterrekening, maar ook uw energierekening. U kunt energie besparen door korter of minder vaak te douchen. Ook een energiezuinige douchekop is mogelijk.
Een energiezuinige vaatwasser of wasmachine draagt ook bij aan waterreductie.
Minder vaak een was draaien door een vollere wasmachine ook.

 

Tip 8 Energie besparen met elektrische apparaten

Zet apparaten zoveel mogelijk helemaal uit en laat ze niet op stand-by staan. Dit is makkelijk te regelen door een stekkerdoos met schakelaar.
75% van de energie van een apparaat wordt gebruikt voor de stand-by.

Vooral ontvangers voor digitale televisie vreten veel stroom. Daar zit een schijf in die dag en nacht doordraait. De ontvanger van Ziggo bijvoorbeeld kost u in de stand-by stand zo’n €150,- per jaar. De stand-by van de televisie uitzetten bespaart je zo € 40,-. Al met al kan het niet stand-by laten staan van apparatuur u dus honderden euro’s per jaar opleveren.

 

Tip 9 Energie besparen met lampenEnergie besparen met verlichting. Plaats led verlichting

Gloeilampen of halogeenlampen vervangen is altijd een goed idee. Ook als ze nog goed werken. De LED-lamp is in de aanschaf duurder, maar ook 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Een LED-lamp gaat ook veel langer mee. Wel negen keer langer dan een gloeilamp. Goed voor uw portemonnee en ons milieu dus.

 

Tip 10 Energie besparen met de zon

Door gebruik te maken van gratis zonne-energie kunt u heel veel energie besparen. Zonnepanelen zijn bedoeld voor het opwekken van elektriciteit in uw huis en een zonneboilersysteem met zonnecollectoren is bedoeld voor het opwarmen van water, zoals leiding- en CV-water. Lees er in mijn blog Zonnepanelen of zonnecollectoren (zonneboiler) alles over.

 

Vragen over mijn 10 tips om energie te besparen?

Heeft u naar aanleiding van de bovenstaande tips nog vragen? Of wilt u weten welke bespaartips er nog meer zijn?
Neem gerust contact met mij op. Ik ben overal in thuis en informeer u graag.

2 Reacties

  1. Elly 7 maanden geleden

    Hartelijk dank voor uw info.
    Ik ben er echt wijzer van geworden.
    Met vriendelijke groet,

  2. simon 1 jaar geleden

    Goede tips voor het besparen van energie. Met betrekking tot tip 10 heb ik bemoedigende voordelen gezien van het rendement van zonne-energie. Zeker in combinatie met een warmtepomp kun je zo volledig duurzaam je huis van energie voorzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*